Objavljeno: 9 lip, 2021
Za filmofile: dva tjedna filmskih klasika u Kući umjetnosti Arsen

Tvrđava kulture Šibenik na filmsko platno Kuće umjetnosti Arsen donosi poseban program pod nazivom “Poezija filma i film u poeziji Arsena Dedića” koji je otpočeo prošle subote prikazivanjem Moderata cantabile. Ovog se tjedna filmski program nastavlja i tijekom vikenda, s posebnim programom za djecu – nedjeljnom jutarnjom matinejom.

Program donosi izbor od devet domaćih i stranih filmskih klasika podijeljenih u tri potprogramska pravca: selekciju filmova koje je Arsen volio i/ili koji su direktno utjecali na njegovo autorstvo, filmova za koje skladao glazbu i/ili pisao songove te matineja filmova za djecu za koje je ispisao nikad zaboravljene partiture.

SUBOTNJA PROJEKCIJA PRAĆENA RAZGOVOROM

Vikend donosi još jedan dragulj domaćeg modernizma, film za koji se obično smatra da je probudio hrvatsku kinematografiju – ŽIVA ISTINA (1972.) Tomislava Radića – u kojem je Dedić prvi put sam sjeo na mjesto skladatelja filmske glazbe ispisavši Baladu o prolaznosti. Na programu je u subotu, 12. lipnja, s početkom u 20:30 sati, a publiku će u projekciju filma razgovorom uvesti Jelena Svirčić i Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke.

NEDJELJNA MATINEJA ZA NAJMLAĐE

Nedjeljno jutro 13. lipnja u Arsenu rezervirano je za najmlađe! Za 11 sati zakazana je projekcija kultnog dječjeg klasika VLAK U SNIJEGU (1976.), u režiji još jednog poznatog Šibenčanina, Mate Relje. Ova priča o zajedništvu jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih filmova za djecu u jugoslavenskoj i hrvatskoj kinematografiji, a glazba koju je skladao Dedić, postala je popularna podjednako kao i film pa su čitave generacije djece odrastale uz melodiju Himne zadrugara: stihovi kad se male ruke slože / sve se može, sve se može i danas prenose jednako vrijednu univerzalnu poruku o zajedništvu i prijateljstvu.

ULAZNICE VEĆ U PRODAJI

Ulaznice za projekcije mogu se osigurati kupnjom online na službenoj web stranici Kuće umjetnosti Arsen, na blagajni sat vremena prije početka programa ili u City Pointu šibenskih tvrđava u redovnom radnom vremenu.

Cijeli filmski program u lipnju pogledajte na kucaarsen.hr i vidimo se u Arsenu!

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: