Objavljeno: 6 pro, 2021
Uspješan kraj prvog Hackathona u gradu

Ovog vikenda u Trokutu je bilo dinamično. Preko 24 sata je bilo ispunjeno mladim snagama Šibenika koji su davali svoja viđenja ovog grada i integrirane mobilnosti. O čemu je točno riječ? U Trokutu je održan prvi Hackathon u šibensko kninskoj županiji na kojem je sudjelovalo 9 timova.

Hackathon je maratonsko natjecanje u kojem su timovi radili na inovativnim IT, odnosno digitalnim rješenjima prema zadanoj i odabranoj temi, kojem je u ovom slučaju bila kako unaprijediti mobilnost u gradu Šibeniku.

Nakon 24sata intenzivnog rada, suza i smijeha, stručni žiri je odabrao najbolje od najboljih. A sam žiri su činili suvlasnik Mirea i majstorski šahist Miro Tesla, prodekan Veleučilišta u Šibeniku Frane Urem i full-stack developer Ante Burazer. Bodovanje žirija se temeljilo na inovativnost, strateško razmišljanje, praktičnu provedbu, i samu prezentaciju.

Projekt imena „Šibi – navigacijska i transportna platforma“ do tima Bipsići su osvojili treće mjesto i nagradu od 3.000kn. Daniel Batinić, Tino Jurlin, Lucija Roško i Mario Halužan predstavili su interaktivni asistent u prometu koji je personaliziran za organizaciju transporta putem preciznog znanja prometne karte.

Drugo mjesto čije rješenje je osvojilo novčanu nagradu u iznosu od 5.000,00 kn je bio Tim Podmetalo-Prometalo sa svojim projektom „Đirada“. Ana Marasović, Toma Karađole, Domagoj Babić i Ante Skelin su povezali infrastrukturu prometnih točaka s korisnicima.

Prvo mjesto čije rješenje je osvojilo novčanu nagradu u iznosu od 10.000,00 kn je tim EMM koji se sastoji od petero članova a to su Petar Stojnić, Noa Vlahov, Luka Relja, Marko Dabro i Luka Štrkalj.

Sjajni i kreativni dečki su ponudili konkretna rješenja za koje smo sigurni da će promijeniti budućnost načina na koji percipiramo mobilnost. Njihova razna logična i izvediva rješenja su oduševila ne samo žiri već i publiku koja ih je nagradila velikim pljeskom. Neka od rješenja koja su ponudili, a koja su nama posebno zapela za oko su paljenje senzora na pješačkim prijelazima, rješenje putem modernih ultrazvučnih senzora na semaforima za mrtvi kut, LED osvijetljene oko prometnih ogledala, a to su samo hardverska rješenja. Njihova kreativnost i način razmišljanja nadilaze trenutne mogućnosti tehnologije te jedva čekamo što će sve smisliti kada će njihov um i tehnologija moći pratiti.

Iz Trokuta ističu kako im je ovo tek prvi od mnogih hackathona koji planiraju. „Drago nam je da su kako mladi srednjoškolci tako i iskusni IT-evci prepoznali ovaj događaj i moram priznati da se kao cijeli tim mi interno već veselimo sljedećem. Promatrati razvoj ideja i razvijanje ideje u nešto realno i opipljivo je zaista odlično iskustvo i možemo reći sa sigurnošću da će sljedeći Hackathon biti još dinamičniji jer se ovime još jednom potvrdilo koliko potencijala Grad Šibenik ima u mladima.“ , kazala je Diana Mudrinić direktorica Trokuta.

Podsjetimo, zahvaljujući sredstvima iz projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika- povećanje broja putnika javnom gradskom prijevozu“ već je sagrađena podzemna garaža i logistički centar na Poljani sa 256 parkirnih mjesta, grad će dobiti i 11 novih niskopodnih autobusa, te 17 novih autobusnih stajališta opremljenih info displejima. Projekt operativno provode poduzeće Gradski parking d.o.o sa Gradom Šibenikom kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.847.705,83 HRK, a iz Kohezijskog fonda EU sufinancirat će se 73.801.381,09 kuna.

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: