Subotu rezervirajte za film, a ponedjeljak za koncert u Kući umjetnosti Arsen

Written by on 02/06/2021

Ako je Arsen Šibenik ljubio javno – a Zagreb tajno – Arsen i film ljubili su se strastveno i javno, što je svakako jedan od razloga zašto će u Kući umjetnosti Arsen upravo film imati posebno mjesto! Prvi filmski naslov koji će se prikazati u sklopu programa “Poezija filma i film u poeziji Arsena Dedića”  jedno od najznačajnijih filmskih ostvarenja velikana kazališne režije, Petera Brooka – Moderato cantabile, koji će biti prikazan u subotu, 5. lipnja, s početkom u 20:30 sati.

FILM KAO INSPIRACIJA

Temeljen na istoimenom romanu Marguerite Duras, Moderato cantabile prati kućanicu i suprugu imućnog industrijalca koju iz zarobljenosti u vlastitoj životnoj rutini, dosadi i posvemašnjem osjećaju zapostavljenosti izbavlja jedan nenadan događaj i zabranjena ljubavna afera. Umjereno pjevno, oznaka za glazbeni tempo koja stoji u naslovu filma, ujedno je i jezgrovit opis atmosfere ovog ostvarenja o neispunjenosti i potrazi za životnim smislom, ali i stilističkog tretmana samog redatelja.

Inspiriran filmom, Arsen Dedić godine 1963. skladao je pjesmu koja nosi isti naslov, njegovu vlastitu posvetu ne samo ovom filmskom klasiku, nego i Antonu Diabelliju, važnom austrijskom skladatelju.  Projekcija filma bit će popraćena razgovorom s Dianom Nenadić, urednicom Naklade Hrvatskog filmskog saveza i potpredsjednicom Hrvatskog društva filmskih kritičara koja će publiku uvesti u projekciju.

PONEDJELJAK U ZNAKU GLAZBE

Već u ponedjeljak, 7. lipnja na rasporedu je koncert Filip Pavić QuartetaJazz gitarist i skladatelj s master diplomom jazz akademije u Grazu te dvostruki dobitnik nagrade Status, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija, oko sebe je okupio tri vrsna glazbenika – Šimuna MatišićaZvonimira Šestaka i Borka Rupenu. Kao kvartet izvode uglavnom Pavićeve autorske skladbe, a neke od njih publika je imala priliku čuti na Pavićevu debitantskom albumu Terra Incognita, na kojem mu je poseban gost bio Matija Dedić.

ULAZNICE NA BLAGAJNI KUĆE UMJETNOSTI ARSEN I U CITY POINTU

Ulaznice za filmske projekcije i koncerte koji su na programu u lipnju u Kući umjetnosti Arsen mogu se kupiti online na službenoj web stranici Kuće umjetnosti Arsen, te na blagajni sat vremena prije početka programa. Ulaznice su dostupne i u City Pointu šibenskih tvrđava u redovnom radnom vremenu.

Provjerite raspored događanja na kucaarsen.hr i vidimo se u Arsenu!


Radio Šibenik – LIVE

Current track

Title

Artist