Objavljeno: 30 tra, 2020
Stožer civilne zastite održao konferenciju za novinare: Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, ali još nije vrijeme za opuštanje

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije održao je danas konferenciju za novinare kako bi javnost bila upoznata s epidemiološkom situacijom u našoj županiji, kao i s mjerama zaštite koje su i dalje na snazi.

„Na području naše županije danas nema novooboljelih i možemo reći da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća. Do danas je na području Šibensko-kninske županije 89 oboljelih osoba, većina kojih je vezana za jedno od dva žarišta: ono na otoku Murteru i u Općoj i veteranskoj bolnici u Kninu. Od ukupnog broja oboljelih imamo 44 oporavljene osobe. Na žalost u šibenskoj bolnici smo imali jedan slučaj sa smrtnim ishodom: riječ je o 91-godišnjem kroničnom bolesnikom s Murtera, a jedna zaražena osoba s područja naše županije, 78-godišnjakinja, preminula je u KBC-u Dubrava.” , kazao je župan Goran Pauk.

Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1370 uzoraka. Prosječna starosna dob oboljelih je 57 godina. Među oboljelima je i četvero djece.

„U ovom trenutku možemo kazati da je epidemiološka situacija u našoj županiji zadovoljavajuća. Spriječili smo širenje virusa na opću populaciju što je jako važno. Zdravstveni djelatnici pojačano se testiraju, a oni koji su još pod mjerama liječenja ili samoizolacije s njima su pri kraju. Trudimo se doći do situacije da bolnica može normalno funkcionirati. Želim naglasiti kako se na početku druge faze borbe protiv Covida-19 ne smijemo vratiti na staro ponašanje. Potrebno je i dalje poštivati preporuke Stožera: ne smijemo odmah i istodobno konzumirati sve što nam je dostupno.“, kazala je dr. Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Odlukom Stožera civilne zaštite RH od ponedjeljka je počela prva faza popuštanja mjera zaštite od epidemije koronavirusa. Proradile su trgovine (osim trgovačkih centara), te radnje koje se bave uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. Građani se ponovo mogu koristiti javnim gradskim prijevozom, uz pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i nošenja zaštitnih maski.

„Od ponedjeljka, 4. svibnja počinje druga faza popuštanja mjera zaštite od zaraznih bolesti. Pred nama je produženi vikend i s obzirom na broj upita koji je dobio županijski Stožer, vidimo da se naši građani opuštaju i htjeli bi otići na otoke ili u vikendice, zato naglašavam da je i dalje potreban oprez; neophodno je održavati razmak te imati na umu da je virus i dalje prisutan i da moramo spriječiti njegovo širenje.”, naglasio je župan Goran Pauk.

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić podsjetio je da je još uvijek na snazi zabrana održavanja svih organiziranih događaja te svih okupljanja s više od pet ljudi.

„Policija će u dane produženog vikenda pojačano nadzirati lokacije u blizini Nacionalnog parka Krka, miljevačkog platoa, Roškog slapa, vidikovca uz Visovac, većih plaza, parkova I igrališta. Pojačan nadzor se provodi u  skladu s uputama nacionalnog Stožera civilne zaštite. Jako je važno ograničiti kontakte i mobilnost kao najznačajnije faktore širenja koronavirusa, jer samo na taj način možemo zaštiti sebe i druge.”, zaključio je načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Pogledajte cijelu konferenciju za medije:

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: