Objavljeno: 26 srp, 2022
Šibenski Vodovod: ‘Izražavamo žaljenje zbog rasta cijena’

Zbog drastičnog rasta cijena struje, goriva i građevinskog materijala, nakon 11 godina mijenjaju se cijene vodnih usluga.

Zbog drastičnog rasta troškova poslovanja, javni isporučitelj Vodovod i odvodnja d.o.o., Šibenik prisiljen je korigirati cijene vodnih usluga. Novi cjenik usluga primjenjuje se od početka kolovoza. Ovisno o situaciji, moguće su i dodatne korekcije do kraja 2022. godine. Ovo je prvo povećanje cijena vode nakon 11 godina.

Dosadašnje cijene vodnih usluga datiraju iz 2011. godine. Od tada su cijene građevinskog materijala porasle za više od 20 posto, gorivo preko 40 posto, a električna energija za poslovni sektor čak i do 670 posto. Tako drastičan rast troškova nikako nije moguće amortizirati vlastitim resursima. S vodovodnom mrežom veličine preko 1.700 kilometara, naš sustav je jedan od najvećih u Hrvatskoj i pokriva i dijelove Splitsko – dalmatinske i Zadarske županije. Istovremeno, u znatnom dijelu sustava radi se o području rijetke naseljenosti i relativno malog broja potrošača, što održavanje čini još težim i skupljim.

Na poslovanje Vodovoda i odvodnje d.o.o., Šibenik izravno utječe rast cijena električne energije. Prema prvim projekcijama, troškovi električne energije na godišnjoj razini mogli bi porasti sa dosadašnjih 6 na preko 35 milijuna kuna. S obzirom da se vodoopskrba i odvodnja, odnosno distribucija vode bazira na električnoj energiji, potrošnju nije moguće smanjiti. Zbog takvog rasta cijene struje, realno je očekivati da će cijena vodnih usluga rasti u cijeloj Hrvatskoj, što se upravo i događa.

Još jedan od razloga za povećanje cijene vode je i izvanredni rast troškova na tekućim investicijama prouzročenih izmjenama cijena dobavljača za već započete projekte koje nije bilo moguće predvidjeti prije nekoliko godina kad su projekti započeti. Radi se o završnim radovima na projektu Aglomeracija Šibenik, te pripremi projekata Otočni vodovod i rekonstrukcija sustava Zaton.

Svjesni smo da će podizanje cijene predstavljati novi udar na standard naših sugrađana i zaista nam je žao što je do toga moralo doći. Ali, uz novonastalu situaciju, to je jedini način da ostvarimo svoj osnovni cilj – građanima i poslovnim subjektima omogućimo sigurnu i stabilnu opskrbu pitke vode.
Još jednom izražavamo žaljenje zbog rasta cijena, te se nadamo da će se ukupna situacija stabilizirati i da u budućem razdoblju nećemo biti prisiljeni na ovakve nepopularne, ali nužne poteze.

Raspored vožnji brodova prema Jadriji i Martinskoj

Raspored vožnji brodova prema Jadriji i Martinskoj

I ovog ljeta Šibenčani i njihovi gosti će do Martinske i Jadrije moći stići brodovima gradske brodske linije. Do omiljenih gradskih kupališta putnike će prevoziti brodovi Avalon i Plima od 15. lipnja do 15. rujna, a utvrđen je i vozni red za ljetnu sezonu 2024. Upravo...

Jala Brat pozvao fanove iz Dalmacije u Šibenik!

Jala Brat pozvao fanove iz Dalmacije u Šibenik!

Manje je od mjesec i pol dana do početka glazbenog spektakla na Šubićevcu u Šibeniku. Glazbeno događanje kakvo nemamo često priliku slušati u gradu, samo što nije počelo. „Ekipa, veliki pozdrav od Jale, gledamo se 20.7. u Šibeniku! Ljubi vas brat. Vodim vam i Coru“,...

Javi nam se!