Objavljeno: 29 ruj, 2022
Šibenske osnovne škole uskoro će dobiti ‘ženski kutak’, srednje škole na čekanju

U osnovnim školama kojima je osnivač Grad Šibenik uskoro bi trebali zaživjeti ormarići s higijenskim potrepštinama namijenjeni učenicama viših razreda osnovnih škola. Potvrdile su to za Radio Šibenik, Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika, i Snježana Čaleta, ravnateljica Osnovne škole Faust Vrančić. Što se tiče Šibensko – kninske županije, srednje škole kojima je osnivač županija na to će morati malo pričekati jer su prethodne dvije javne nabave – propale.

DOBAVLJAČ POZNAT, VRIJEME ISPORUKE BAŠ I NE

Krajem prošle godine, odnosno početkom tekuće godine, Grad Šibenik odlučio je u proračunu osigurati 50 tisuća kuna za nabavu i postavljanje tzv ormarića za higijenske potrepštine u osnovnim školama nakon što je u gradskom vijeću prihvaćen SDP-ove amandman. Tako je Grad Šibenik počeo minimalnim korakom rješavati pitanje menstrualnog siromaštva koje nije nepoznanica i drugim gradovima u Hrvatskoj.

„Znali smo da je cilj programa pružanje jednakih mogućnosti menstrualne higijene za sve učenice koliko god je to moguće. Zbog toga smo svim ravnateljima osnovnih škola uputili dopis da sredstva iskoriste do kraja kalendarske godine. Škole su prihvatile zajedničku najpovoljniju ponudu dobavljača te su naručili dispenzere i higijenske uloške”, pojasnila je u emisiji ‘Utorkom aktualno’, pročelnica Mirjana Žurić.

Dispenzeri će biti postavljeni ovisno o školi ili u ženskim wc-ima ili na nekim drugim primjerenim mjestima. „Svaka je škola ovisno o broju učenica dobila određen iznos novca i mi smo zajednički prihvatili najpovoljniju ponudu”, potvrdila je ravnateljica Osnovne škole Fausta Vrančića, Snježana Čaleta, dodajući da su odredili lokaciju na kojoj će držači, dispenzeri biti postavljeni, da je sve naručeno, a kad će biti isporučeno – nije posve poznato.

„Kako je narudžba išla prije određenog vremena, smatramo da bi to trebalo početi idućeg mjeseca”, kazala je ravnateljica Čaleta.

SPREMNI, ALI NIŠTA SE NE DOGAĐA

Ovaj samo naoko jednostavan postupak raspodjela novca iz proračuna za nabavu ormarića i pripadajućih higijenskih potrepština za učenice srednjih škola za Šibensko – kninsku školu pokazao se kao tvrd orah. Županija je osigurala 60 tisuća kuna u proračunu. Kontaktirane su srednje škole kako bi se doznao broj učenica srednjih škola u Kninu, Drnišu i Šibeniku i tu je sve stalo. Razlog – javna nabava propala je iz prva dva pokušaja jer se nijedan ponuditelj nije javljao.

„Po raspisanim javnim pozivima na nabavu nije bilo ponuditelja. Sada se nadamo da ćemo ići s izravnom ponudom i da ćemo do kraja listopada implementirati po školama”, kazala je pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije Šibensko-kninske županije, Sanja Kumanović Stipaničev.

U razgovoru s ravnateljima i pedagoginjama u srednjim školama u Kninu i Drnišu – svi su oni itekako voljni u školske prostore postaviti ormariće, neki su već i odredili mjesta na kojima će ih postaviti jednom kad dođu. „Mislim da bi to bilo apsolutno od koristi da se to postavi. Mi smo već odredili kutak u koji bismo to stavili da učenice mogu uzeti kad im zatreba i obaviti što trebaju. Nama je dovoljan jedan takav uređaj”, Milivoj Ilić, ravnatelj Srednje strukovne škole kralja Zvonimira u Kninu.

Dispenzeri, aparati, ormarići, kako god ih zvali, s higijenskim potrepštinama u srednjim i osnovnim školama u Šibensko – kninskoj županiji postali su tema nakon SDP-ovog amandmana i panel rasprave ‘Menstrualno siromaštvo” u organizaciji Šibenske udruge mladih u prosincu prošle godine.

„Mislim da je to prvi put u povijesti da je neki amandman oporbe prošao u gradskom vijeću i drago mi je da je to baš ovaj amandman kojim radimo iskorak u civilizacijskom društvu u Gradu Šibeniku. Nadam se da će i naše ostale težnje, prvenstveno vezane za uvođenje građanskog odgoja u osnovne škole biti prepoznate iduće školske godine, ako već gradonačelnik i HDZ-ova vlast to nisu prepoznali ove godine”, komentirao je predsjednik GO SDP-a Šibenik, Tonči Restović.

MANJI PDV ZA TU I TAMO KINO, NEGO MJESEČNO KRVARENJE

Menstrualno siromaštvo neće se riješiti samo postavljanjem ormarića s pripadajućim higijenskim potrepštinama u osnovne i srednje škole. Menstrualno siromaštvo bi se riješilo rješavanjem nekih gorućih problema, no svakako bi pomoglo i smanjenje stope PDV-a na higijenske potrepštine poput uložaka, tampona, čašica. SDP je imao amandman u Hrvatskom saboru da se stopa PDV-a smanji sa 13 na pet posto, ali to, naravno, nije prošlo.

„Vaš porezni sustav kino ulaznice oporezuje sa pet posto, a uloške i tampone oporezuje sa 13 posto. To je duboko nepravedno jer bez kino ulaznica možete, bez higijenskih uložaka ne možete. To nije luksuz, to je nasušna potreba. Da ne govorim u vremenu krize. Ponovno ste zanemarili činjenicu da je ovo ogromna stavka u kućnom budžetu i da se s ovom krizom ta stavka još više povećava. Žene u godišnji proračun uplate 120 milijuna kuna samo zbog činjenice da su žene na osnovu ovog menstrualnog poreza. I sad kad im trebate olakšati, kad se trebate odreći dijela tog kolača, vi to ne želite, nego im to još dodatno otežavate. Nepravedno, nepošteno, kratkovidno i socijalno neosjetljivo”, komentirala je u saboru, zastupnica SDP-a, Sabina Glasovac.

 

Cijelu emisiju Utorkom aktualno poslušajte u nastavku:

 

 

 

Naslovna fotografija: Ilustracija feepik.com

 

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: