Objavljeno: 2 ruj, 2021
Svečanom projekcijom filma “Murina” pred prepunim auditorijem zaključene popularne filmske večeri na Baroneu

Pred prepunim gledalištem na šibenskoj Tvrđavi Barone u srijedu navečer prikazan je u Cannesu nagrađen domaći film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Upravo je tim filmom, jednim od najvećih uspjeha recentne hrvatske kinematografije, zaključeno ovogodišnje izdanje popularnog ciklusa filmskih večeri na tvrđavi iznad Šibenika. Program koji je započeo u drugoj polovici lipnja ove je godine proširen, pa se uz već regularne termine srijedom održavao i subotom.

Film Murina, nagrađen kanskom Zlatnom kamerom za najbolji debitantski film, prati uzavreli odnos 16-godišnje Julije i njezina oca Ante, tradicionalnog pater familiasa koji rigidno upravlja koncima sudbine svoje kćeri Julije. Otpor prema očevom autoritetu Juliju vodi na odiseju prema slobodi i oslobađanju od stega patrijarhalne sredine.

U ovoj gorko realističnoj analizi mediteranskog temperamenta glavnu ulogu nosi mlada glumica Gracija Filipović, kojoj glumačko pojačanje daju Danica Ćurčić, na Pulskom filmskom festivalu nagrađena za najbolju sporednu žensku ulogu, te šibenski glumac Leon Lučev koji je trebao i gostovati na Tvrđavi Barone. Iako je njegov dolazak spriječen, u kratkoj video poruci uoči projekcije Lučev je pozdravio publiku i istaknuo važnost ovog filma u kojem se svatko može prepoznati.

U nedavno otvorenoj Kući umjetnosti Arsen od listopada kreće cjelogodišnji filmski program u čijem će prostoru Šibenik napokon dobiti svoje lokalno art kino s repertoarom recentne i kinotečne nezavisne domaće i svjetske produkcije.

Javi nam se!