Objavljeno: 18 ruj, 2023
Rujan za memoare: SHIP u Šibeniku ispunio sva očekivanja i još više!

„Još uvijek ne možemo vjerovati da je sve gotovo, u ovom projektu smo skoro godinu dana. Više od 40 bendova, više od 60 panelista, 6 pozornica, stotine gostiju, kolega iz branše, domaćih i inozemnih medija plus stotine i stotine sati priprema za ovako veliki festival. Hvala još jednom Gradu Šibeniku, Županiji, Ministarstvu kulture i medija, a posebno hvala Azimutu, Kući umjetnosti Arsen, Tunelu i naravno nenadmašnim Tvrđavama. Prvi SHIP festival nije mogao odabrati bolji grad za domaćina”, rekli su iz Ureda za izvoz glazbe Hrvatska.

Ured za izvoz glazbe osnovan je prije nepunih godinu dana, a već je polučio popriličan uspjeh organizirajući (i to uspješno) prvi showcase festival ovolikih razmjera u Hrvatskoj. Po uzoru na europske urede koji postoje već nekoliko godina, ideja ovog ureda je da se hrvatske izvođače pozicionira globalno. Mladi, talentirani, a nedovoljno zastupljeni umjetnici koji izvode originalnu glazbu ciljana su publika Ureda za izvoz glazbe. A upravo mladi i talentirani umjetnici prodefilirali su kroz četiri dana i šest pozornica u Šibeniku na SHIP festivalu. Uspješnost Ureda za izvoz glazbe i SHIP festivala potvrdili su i kolege iz europskih ureda koji imaju sad već višegodišnju praksu u svom radu i organiziranju showcase festivala: “SHIP je dobar korak naprijed što se tiče prezentacije i eksporta hrvatske glazbe svijetu”, istaknuo je James Minor, potpredsjednik SXSW Music Festivala. „Sretan sam što sam dio prvog SHIP festivala, nevjerojatno je što je Ured za izvoz glazbe Hrvatska postigao u samo jednoj godini”, rekao je Michal Berezňák, voditelj LALA Slovak Music Exporta. S njim se slaže i Primož Kristan, glavni tajnik slovenskog SIGIC-a, koji je čestitao hrvatskom export office-u: „Čestitke We Move Music Croatia i SHIP festivalu na odličnom startu, lokacija je impresivna, kapaciteti, tajming, sve je zaista odlično”.

SHIP festival službeno je otvoren u četvrtak, 14. rujna u Kući umjetnosti Arsen. Festival je otvorila Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen-Koržinek, a otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić te Direktor TZ Šibensko kninske županije, Krešimir Šakić kao i Direktor TZ grada Šibenika, Dino Karađole. Nakon službenog otvorenja, prisutnima je zasvirao bend Chui, izvodeći svoju skladbu, glazbu za dokumentarno-eksperimentalni film “Berlin, simfonija velegrada” (Walter Ruttmann, 1927) kao zajednički projekt Hrvatskog filmskog saveza, Kina Tuškanac, Goethe Instituta i samog benda. Nakon otvorenja, od 20 sati na Tvrđavi sv. Mihovila nastupali su redom sjajni Porto Morto i Nemanja te genijalni talijanski Nu Genea Live Band koji je napravio pravu mediteransku feštu za posjetitelje Tvrđave.

Posljednja festivalska lokacija u četvrtak bile su dvije pozornice kluba Azimut na kojima su nastupili Microslav i DJ Demian (Mrle). U petak i subotu svi koncerti preko 40 domaćih i inozemnih bendova kretali su od 19 h te trajali do 5 ujutro na svih šest festivalskih pozornica. Jutarnji termini bili su rezervirani za konferencijski dio SHIP festivala, a na kojem je sudjelovalo više od 60 gostiju iz cijelog svijeta. Paneli su se održavali od 10 do 15 sati na lokacijama kluba Azimut i Kuće umjetnosti Arsen.

 

 

Naslovna fotografija: Valerio Baranović

 

 

 

Raspored vožnji brodova prema Jadriji i Martinskoj

Raspored vožnji brodova prema Jadriji i Martinskoj

I ovog ljeta Šibenčani i njihovi gosti će do Martinske i Jadrije moći stići brodovima gradske brodske linije. Do omiljenih gradskih kupališta putnike će prevoziti brodovi Avalon i Plima od 15. lipnja do 15. rujna, a utvrđen je i vozni red za ljetnu sezonu 2024. Upravo...

Jala Brat pozvao fanove iz Dalmacije u Šibenik!

Jala Brat pozvao fanove iz Dalmacije u Šibenik!

Manje je od mjesec i pol dana do početka glazbenog spektakla na Šubićevcu u Šibeniku. Glazbeno događanje kakvo nemamo često priliku slušati u gradu, samo što nije počelo. „Ekipa, veliki pozdrav od Jale, gledamo se 20.7. u Šibeniku! Ljubi vas brat. Vodim vam i Coru“,...

Javi nam se!