Objavljeno: 22 tra, 2022
Radio Šibenik: Angažman u lokalnoj zajednici jako nam je važan

Uz jednu od najvećih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj – Noć knjige, prisjećamo se aktivnosti u organizaciji Radio Šibenika i partnera koji su posljednje dvije godine slavile lijepu pisanu riječ.

Tim je projektima Radio Šibenik dao svoj obol popularizaciji čitanja, učinio je knjigu dostupnijom široj publici te je ponudio kvalitetan sadržaj na korist lokalnoj zajednici.

SALTO MORTALE

Jedan od projekata realiziran je početkom svibnja 2021. godine, a riječ je o postavljanju dviju malih knjižnica na otvorenom „Salto Mortale”. Knjižnice su postavljene u spomen na iznimnu hrvatsku književnicu, pjesnikinju Vesnu Parun rođenu na otoku Zlarinu. Postavljene su u Rasadniku na Vidicima uz podršku Grada Šibenika te u četvrti Krvavice uz podršku Turističke zajednice Grada Šibenika. Obje su nazvane po njenoj zbirci pjesama no u njima se krije i simbolika.

„Naime, svima nam je jasno da je baviti se temama iz kulture, umjetnosti, posebno čitanjem i knjigama zaista poseban izazov, pravi salto mortale, no dok u zajednici imamo pojedince i organizacije koje baš poput Oscara Wildea mogu odoljeti svemu osim izazovu, nema straha da se ovakim i sličnim projektima nećemo baviti i dalje”, pojasnila je producentica Radio Šibenika, Snježana Klarić.

 

Svoj doprinos projektu dala je i još uvijek pruža Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, a kontinuirano o njoj računa vode i slušatelji Radio Šibenika, odnosno sugrađani koji knjižnicu koriste po principu „knjigu uzmi, knjigu ostavi”.

Projekt Radio Šibenika „Salto Mortale” izazvao je veliku pozornost javnosti i medija na lokalnoj i nacionalnoj razini, od pisanih i online medija do radija.

STO SADNICA MASLINA

Ovogodišnja Noć knjige održava se na temu „Knjiga kao prostor slobode” uz obilježavanje obljetnica poput 100. godišnjice rođenja upravo – Vesne Parun koju je obilježio i Radio Šibenik projektom „Sto sadnica maslina za onu koja ima nevinije ruke”.

„Ljudi će opet pisati rukom, na bilo čemu, na zidovima, jer to je jedino gdje se može izreći gola činjenica, a da uz nju ne bude laž, da ne bude kancelarija, nego identitet u jeziku, u moralu, u kreatorstvu. Najbolji lijek za um je književnost”.

(Posljednja volja Vesne Parun : Antologija nesretnih sudbina, Denis Derk, VBZ, 2012.)

U nedjelju, 10. travnja, u jutarnjim satima Radio Šibenik je u suradnji sa Šibensko – kninskom županijom, sugrađanima na šibenskoj rivi podijelio sto sadnica maslina. Osim toga, program obilježavanja 100. obljetnice rođenja Vesne Parun obogaćen je čitanjem Vesnine poezije, a u izvedbi glumica Šibenskog kazališta te predstavnika Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.

„Sto sadnica podjeljeno je u manje od sat vremena, a poeziju su slušali naši brojni sugrađani što nam je bio jasan pokazatelj da smo drugu godinu zaredom pogodili s temom i aktivnostima koje su bliske i drage našim slušateljima, odnosno sugrađanima”, poručila je Klarić.

Ni ovog puta nije izostala medijska pozornost pa su o projektu Radio Šibenika na korist svojoj zajednici čitali od Dubrovnika do Istre i šire.

„Ovim putem zahvaljujemo svim našim slušateljima i sugrađanima koji redovito pozitivno reagiraju na naše aktivnosti te svim našim partnerima koji su nam u realizaciji istih velika podrška. Radujemo se novim izazovima”, složni su u redakciji Županijskog radio Šibenika – tvog radija.

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: