Objavljeno: 6 svi, 2021
Provedimo Majčin dan uz Majku prirodu

Edukativnom šetnjom kružnom stazom Skradinski buk u Nacionalnom parku „Krka” pronađi pitanja o odnosu majki i mladunaca u životinjskom svijetu i osvoji nagradu

Jedno od zajedničkih obilježja svih živih bića na Zemlji jest stvaranje potomaka. Bilo da rađaju žive mlade bilo da se potomci izliježu iz jajeta, svim roditeljima, a posebno majkama, briga za mlade osnovna je zadaća. Proljeće je godišnje doba u kojemu brojne životinjske vrste na svijet donose mlade. Proljeće je također vrijeme u kojemu i mi ljudi simbolično odajemo počast našim majkama i majčinstvu i slavimo Majčin dan.

U Republici Hrvatskoj Majčin dan tradicionalno se slavi druge nedjelje u svibnju, ove godine 9. svibnja. Tim povodom pozivamo obitelji i majke s djecom da posjete Nacionalni park „Krka” i tako svoje vrijeme provedu opušteno u zaštićenoj prirodi upoznavajući se s njezinim bogatstvom.

„Nacionalni park ‘Krka’ dom je brojnih životinjskih vrsta, od kojih su neke endemi, a neke i stenoendemi”, kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka” Nella Slavica i nastavila: „Zbog 229 vrsta ptica, NP ‘Krka’ svrstava se u ornitološki najvrjednija područja u Europi. U Parku su zabilježene 43 vrste vretenaca, gotovo polovica vrsta zabilježenih u Hrvatskoj, i 17 vrsta šišmiša, što je 48,6 % ukupnog broja šišmiša u Hrvatskoj. U speleološkim objektima na širem području NP ‘Krka’ zabilježeno je 239 vrsta, među kojima je i nekoliko novih za znanost.”

Na kružnoj stazi na Skradinskom buku, dugoj 1 900 m, na Majčin dan bit će postavljeno šest kartica sa zanimljivostima i pitanjem o odnosu majke i mladunaca u životinjskom svijetu. Posljednja kartica bit će dostupna na kraju kružne staze, u suvenirnici S3 (Živkuša) u etno selu, gdje će oni koji točno odgovore na sva pitanja moći preuzeti i simboličnu nagradu.

Kartice su dvojezične, na hrvatskom i engleskom jeziku, i svaka na sebi ima broj kako bi posjetitelji mogli pratiti jesu li preuzeli sve kartice.
S radošću vas čekamo u Nacionalnom parku „Krka”! Svim majkama čestitamo Majčin dan!

Naslovna fotografija: JU NP “Krka”

NEW FACES 2024. – Poziv mladim glazbenim profesionalcima

NEW FACES 2024. – Poziv mladim glazbenim profesionalcima

Inicijativa New Faces objavila je svoj poziv mladim glazbenim profesionalcima (do 30 godina) za 2024. godinu. Ovogodišnja misija je otkriti i podržati deset mladih talentiranih glazbenih profesionalaca iz regije te ih tako osnažiti da svoje glazbene snove pretvore u...

Javi nam se!