Objavljeno: 7 lip, 2023
Preporuka za udovoljiti sebi: Stilus ima dvije nove knjige!

Stilus knjiga ima dva noviteta na svojim policama koji čekaju da ih pročitate. Ide nam za neke produženi vikend, doba idealno da dio vremena posvetite sebi i čitanju. Stilus i Radio Šibenik vam preporučuju:

Knjiga koja će vam pomoći da postanete (naj)bolja verzija sebe: YUNG PUEBLO, OSJEĆAJTE SE LAKŠE
Svjetska spisateljska senzacija napokon i u hrvatskom prijevodu

„Duboka povezanost s drugim bićem nije moguća ako ste dubinski udaljeni od samoga sebe.“ Upravo tako glasi nedavno objavljeni status mladog američkog pjesnika, meditatora i govornika Diega Pereza, koji svoja kratka filozofska promišljanja i svoje stihove redovito objavljuje i na svojoj Instagram stranici, pod pseudonimom yung pueblo, gdje ga prati više od dva i pol milijuna ljudi, što je brojka na kojoj bi mu pozavidjeli mnogi afirmirani pisci, ali i medijske zvijezde.
Rođen 1988. godine u Ekvadoru, Perez se još kao dječak s roditeljima preselio u Sjedinjene Američke Države, gdje je odrastao u vrlo teškim uvjetima. Unatoč krajnjem siromaštvu i činjenici da su mu roditelji bili jedva pismeni, Perez je prvi u svojoj obitelji stekao akademsko obrazovanje. Prisjećajući se tog vremena, Perez kaže: „Moji roditelji poduzeli su velik rizik preseljenjem u Sjedinjene Države; znali su da će im život biti težak, ali i da će njihova djeca imati mogućnosti kakve nikad ne bi imala u Ekvadoru. Siromaštvo je teško pritiskalo i ugrožavalo sigurnost doma koji su za nas pokušavali stvoriti naši roditelji. Doživljavali su golem stres u nastojanju da računi budu plaćeni, a mi da dobijemo pošten obrok. Taj stres koji je gušio moju obitelj i borba roditelja da nam osiguraju egzistenciju s godinama su se usadili u moju svijest. Sve moje osobne traume duboko su povezane s tim iskustvom…“
Pseudonim yung pueblo (što doslovno znači „mladi narod“), Perez je odabrao kako bi čitateljima prenio poruku da „čovječanstvo ulazi u eru iznimnog rasta i duhovnog ozdravljenja, kada će mnogi proširiti svoju samosvijest i osloboditi se tereta prošlosti“.
Ne čudi stoga što je i velik dio svoje nove knjige, Osjećajte se lakše, yung posvetio (samo)ozdravljenju, tvrdeći da je ono „moguće otpuštanjem prošlosti i povezivanjem sa sadašnjošću, a sve kako biste mogli proširiti svoju budućnost.“ Ono se, tvrdi on, događa onda kada se naučimo „suštinskom prihvaćanju sadašnjeg trenutka. A da bismo bili u stanju prihvatiti ono što jest, moramo otpustiti stisak nad onime kako želimo da bude…“
A njegov put do istinskog ozdravljenja počeo je nakon što su godine življenja na samom rubu životnog ponora (siromaštvo, a nakon toga i godine zlouporabe droga) ostavile dubok trag u njemu. Tražeći put kojim će krenuti naprijed, otkrio je da mu iskreno samopropitivanje pomaže u rješavanju tjeskobe i strahova od kojih je bježao, što mu je naposljetku pomoglo da se više ne osjeća „kao stranac u vlastitom srcu i umu“. Nakon što se posvetio meditaciji i pisanju, konačno se počeo osjećati i „mentalno lakšim, s više ljubavi koja je navirala u njemu iznutra“. To nije bio lak put – niti je još okončan – ali pokazao mu je da je istinsko ozdravljenje moguće.


Perezove dvije zbirke misaone poezije, Inward (2018.) i Clarity & Connection (2021.), bile su iznimno dobro prihvaćene među kritikom i publikom, naročito među onom mlađom, omogućivši mu da stane uz bok suvremenim mladim pjesnicima poput Rupi Kaur koji su poeziju počeli objavljivati preko društvenih mreža i tako popularizirati taj pomalo u suvremeno doba zanemareni oblik umjetnosti.
Nakon dvije knjige poezije, Perez je 2022. godine objavio i svoju prvu knjigu „intimne meditativne proze i samopomoći“, Osjećajte se lakše (Lighter), koja je ovih dana upravo objavljena i u Hrvatskoj u izdanju Stilus knjige. U njoj Perez, koristeći se svojim književnim pseudonimom yung pueblo, opisuje svoj osobni put iscjeljenja, naglašavajući važnost osobne promjene u procesu promjene svijeta; njegova je poruka da svi možemo napredovati, rasti i izliječiti sami sebe kroz proces suosjećanja, otpuštanja i ljubavi. Kada se riješimo bremena starih obrazaca i loših uvjerenja, naš će se um konačno osloboditi napetosti koje ga opterećuju, a naše misli napokon će biti u stanju povezati sa sadašnjošću – svijet oko nas postat će bolje i privlačnije mjesto na nove živopisne i izazovne načine, tvrdi on. Ali to su tek prvi koraci. Kako postajemo jači i širimo svoju samosvijest, naša je odgovornost – a također i dio puta našeg samoiscjeljenja – činiti sve kako bismo podržali zdravlje i sklad svih ljudi.
„To je knjiga koju sam oduvijek želio napisati“, navodi on. „Htio sam pokazati da svi možemo ostvariti napredak u svome ozdravljenju, razvijajući suosjećajnost prema sebi, otpuštajući svoje terete i postajući emocionalno zrelima. Taj transformativni proces događa se postupno.“ A da biste nastavili napredovati kao najbolja verzija samoga sebe, nastavlja ovaj mladi autor, ključno je ponavljanje: „Prakticirajte ljubav prema sebi i drugima i ona će postati snažnija; izmaknite se iz svoje perspektive da biste shvatili tuđu; namjerno osjećajte radost zbog tuđih uspjeha i zavist će izgubiti svoju moć; posvetite vrijeme osjećanju zahvalnosti i uskoro ćete je osjećati bez napora.“
Od samog početka Perezovo se pisanje temeljilo na uvjerenju da se pojedinac može duhovno iscijeliti kroz proces kreativnog izražavanja i meditacije te tako u konačnici pridonijeti čovječanstvu u izgradnji globalnog mira. Njegov optimizam počiva na uvjerenju da što nas više ozdravi, naši će postupci postati svjesniji, naše odluke suosjećajnije, naše razmišljanje jasnije, a naša budućnost svjetlija.
Osjećajte se lakše empatična je i mudra knjiga koja će vas voditi na putovanju prema dubljem shvaćanju sebe i pomoći vam da napravite važne promjene u sebi i u svijetu.

 

Claire North – Itaka
S engleskog prevela Paula Jurišić 

Moćan roman o ženskoj snazi i bijesu; ljubavno pismo utišanim ženama povijesti

Što znamo o njoj? Kći Ikarijeva, žena Odisejeva, mati Telemahova. Ljepotica. Simbol vjerne žene jer je, kako mit kaže, dvadeset godina strpljivo čekala povratak Odiseja i odbijala prosce. Znamo i što se dogodilo kad se Odisej konačno vratio. Sve je prosce poubijao. Baš kao i vjerne sluškinje svoje supruge.
No što znamo o ženi koja je kao simbol vjernosti nadahnjivala umjetnike kroz povijesti? Kakvo je naličje čuvena mita? Što se moglo događati u tih dvadeset godina?

Roman Itaka vodi nas na Itaku, gotovo osamnaest godina nakon što je Odisej otišao i sa sobom u rat poveo sve za borbu stasale i sposobne muškarce. Nitko se od njih nije vratio, a na itačkim je ženama da vode kraljevstvo.

Glasine da je Odisej mrtav sve su brojnije, a prosci opsjedaju vrata Penelope, žene koja je jako mlada postala kraljica. No nitko od prosaca nije dovoljno snažan da zauzme prijestolje, barem ne još. Dok svi čekaju da se jezičac moći pomakne, Penelopa je itekako svjesna da svaki njezin potez može odvesti u krvavi rat.

Itaka višestruko nagrađivane engleske autorice Claire North priča je o Penelopi, čuvenoj Odisejevoj ženi. Priča o tome kako će, dok hirovi bogova diktiraju ratove u svijetu smrtnika, na jednom otoku izbori napuštenih žena – i njihovih božica – promijeniti tok svijeta.

A posebnost ove priče ta je što je priča kraljica svih bogova – Hera sama. Ili njezinim riječima: „Poslušajte moj glas: glas one koju su lišili časti, moći, vatre koja je trebala biti moja, glas one koja više nema što izgubiti jer su joj pjesnici već sve oduzeli, one koja jedina može reći istinu. Poslušajte glas one koja će rastvoriti veo vremena i ispričati priče koje samo žene mogu ispričati.“

„Ljubavno pismo utišanim ženama povijesti“, napisali su o romanu u Booklistu.
„Itaka dočarava svijet u kojem žene, koje su njihovi muškarci napustili, moraju istkati vlastite sudbine“, ustvrdili su kritičari Timesa koji su Itaku proglasili jednim od najboljih povijesnih romana godine. A književnica Jennifer Saint opisala ga je riječima: „Zadivljujuće kompleksan i prepun preokreta, mračno fascinantan roman koji oduzima dah.“

Claire North pseudonim je Catherine Webb, autorice nominirane za Medalju Carnegie, koja je svoj prvi roman napisala kad joj je bilo samo četrnaest godina. Nametnula se kao jedan od najsnažnijih i najimaginativnijih suvremenih književnih glasova. Prvi roman objavljen pod pseudonimom Claire North naslovljen The First Fifteen Lives of Harry August usmenom je predajom postao bestseler i osvojio Nagradu John W. Campbell Memorial. Uslijedio je roman naslova Touch, koji je The Independent okarakterizirao kao „malo remek-djelo“. Idući roman, The Sudden Appearance of Hope, 2017. je osvojio World Fantasy Award za najbolji roman, a The End of the Day 2017. ušao je u uži izbor za Sunday Times/ PFD za najboljeg mladog autora. Godine 2018. objavljuje roman 84K koji je primio posebne pohvale na dodjeli nagrada Philip K. Dick dok joj je noviji roman The Pursuit of William Abbey ušao u uži izbor za nagradu Locus.

 

Javi nam se!