Objavljeno: 8 svi, 2020
Potpisan ugovor o radovima na uređenju fasade šibenskog kazališta

Grad Šibenik i šibenska tvrtka „Naprijed“ d.o.o. potpisali su ugovor o radovima na uređenju fasade zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

„Ponosan sam na činjenicu što tradicija kontinuiranog kazališnog života u gradu Šibeniku traje više od 150 godina i što je prepoznatljiva zgrada našeg kazališta jedna od najstarijih u Hrvatskoj. To nas i obvezuje da primjereno skrbimo o njoj, a osobito u trenutku kada uređenjem Poljane cijeli ulaz u povijesnu šibensku jezgru dobiva novi izgled.“ , istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.

Budući da se zgrada šibenskog kazališta nalazi u registru kulturnih dobara Republike Hrvatske te se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline Šibenika, Konzervatorski odjel u Šibeniku izdao je Posebne uvjete za bojanje pročelja na zgradi HNK u Šibeniku.

U Posebnim uvjetima navodi se kako je zgrada šibenskog kazališta izvorno, od 1870. godine, bila ožbukana u cjelini osim kamenih elemenata. Tekstura žbuke je bila hrapava, otprilike kao današnja žbuka ili žbuka na susjednoj palači Mattiazzi iz 1884. godine. Ta stara žbuka nije bila ličena već je zahvaljujući sastavnim elementima, osobito pijesku, bila u smeđem tonu. Stara žbuka bila je radikalno otučena neposredno nakon II. svjetskog rata, a tada je stavljena nova žbuka koja se do danas nije obnavljala.

Radovi će započeti idućeg tjedna, a vrijednost ugovora s PDV-om iznosi 155.969,69 kuna.

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: