Objavljeno: 8 srp, 2020
Posebno izdanje Šibenik Dance Festivala: „Pokret je nezaustavljiv!“

Plesne radionice u Šibeniku počinju 18., a plesne izvedbe 20. srpnja. Najatraktivnije plesne predstave bit će izvedene na Tvrđavi svetog Mihovila i Tvrđavi Barone

Ovo će se ljeto u Krešimirovu gradu održati posebno izdanje Šibenik Dance Festivala. Naime, pandemija novog koronavirusa onemogućila je da ovogodišnji Šibenik Dance Festival obilježi svoju desetu godišnjicu gostovanjima plesnih velikana iz svijeta. Zato novi ŠDF nosi oznaku 9,5 i donosi efektan program koji predstavlja snagu domaće plesne produkcije. Njegova je poruka: „Pokret je nezaustavljiv!“

U ponedjeljak i utorak 20. i 21. srpnja posjetitelje šibenskih srednjovjekovnih tvrđava očekuje atraktivan program pod zvjezdanim nebom. Taj se program organizira u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik.

Prvu će večer na Tvrđavi svetog Mihovila biti izvedena predstava Čipka baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Koncept i koreografiju predstave potpisuje ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar. Predstava je nadahnuta izradom čipke, njezinom ornamentikom, poviješću, životom čipkarica, paškom nošnjom i folklornom glazbom.
Drugu večer goste Tvrđave Barone očekuje program pod nazivom Četiri kreacije. Svoje će plesno umijeće pokazati Modus klub iz Zagreba i plesni centar Virus iz Bihaća te suvremene plesačice Lucija Romanova i Tetiana Svetlična.

Plesači će zaposjesti i šibenske ulice i trgove. U tim će nastupima građani i turisti moći uživati besplatno.

U Gradskoj će knjižnici u ponedjeljak 20. srpnja navečer biti otvorena izložba Mladena Božičkovića koji potpisuje plesne fotografije nastale u razdoblju od 20 godina prijateljstva Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar iz Požege i Plesnog teatra Sjene iz Šibenika. Nakon toga na novouređenom će se središnjem gradskom trgu Poljani održati plesni program otvorenja. U njemu će sudjelovati Sjene i Modus klub. Leonarda Lovreković s plesačima USB-a Poreč izvest će performans Melting Water.

Dan kasnije Šibenčane će svojim „site-specific“ performansima pod nazivom Ne čujem te, mrak je iznenaditi Škvadra, mladi umjetnički kolektiv čije je članove povezao studij suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Na Šibenik Dance Festival tradicionalno se naslanja plesna edukacija Art Cube. Ona obuhvaća plesne seminare za djecu i mlade koje vode priznati plesni pedagozi. Baletnoj tehnici za suvremene plesače ove će godine plesače podučavati Mojca Majcen, a radionicu za djecu i mlade pod nazivom Tekstura tijela vodit će Lucija Romanova. Voditeljica kreativnih radionica za najmlađe je priznata hrvatska samostalna umjetnica i istaknuta plesna pedagoginja Ilijana Lončar.

Edukacija Art Cube počinje dva dana prije samog festivala – u subotu 18. srpnja. Održava se u suorganizaciji s Javnom ustanovom Športski objekti Šibenik, a podupire je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Odlične vijesti stižu za obožavatelje plesa koji su ujedno i korisnici Mastercard® i Maestro® kartica. Oni ostvaruju ekskluzivnu pogodnost online kupovine u sustavu Eventim koja traje od podne u srijedu 8. srpnja do podne u petak 10. srpnja. Oni najbrži ostvaruju i popust od 15 %, a kontigent je ograničen.

Ostalima će ulaznice biti dostupne od petka u podne, online u sustavima Eventim i Croatia Tickets, te na prodajnim mjestima Tvrđave kulture: na ulazima Tvrđave sv. Mihovila te u City Pointu (Don Krste Stošića 1), unutar radnog vremena.

Tvrđava kulture Šibenik pobrinula se i za vjerne članove svoga Kluba prijatelja koji u City Pointu ostvaruju 10 % popusta pri kupnji ulaznica (individualni članovi na jednu ulaznicu, a nositelji obiteljske članske iskaznice na dvije ulaznice) čija cijena iznosi 100 kuna.

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: