Objavljeno: 16 lis, 2022
Posadimo zeleniju budućnost! Posađeno više od 500 sadnica na saniranom deponiju Leć u Vodicama

Početkom projekta Posadimo zeleniju budućnost pitali smo se da li je moguće da od hrpe smeća nikne cijela jedna nova šuma, a danas smo učinili korak ka ostvarenju tog sna! Velik broj volontera – predstavnika udruga, djece OŠ Vodice, građana, javnih ustanova i dr., zasadilo je više od 500 sadnica na saniranom deponiju Leć u Vodicama – zajednički zalog za zeleniju budućnost.

Više od 90 sudionika sadilo je sadnice bora pinije, hrasta crnike te čempresa uokolo saniranog odlagališta otpada, a na samom brdu ispod koje je sanirani deponij sađene su sadnice kadulje, smilja, ružmarina i mirte. Nove sadnice su na kraju akcije zalivene, za što je zaslužan DVD Vodice, a kako bi sadnice imale što više šanse za preživljavanje, pri sadnji je dodan gel koji zadržava vlažnost.

Plan sadnje i pošumljavanja napravljen je u dogovoru i koordinaciji više strana: stručnjaka u području šumarstva, biologa, predstavnika Grada Vodice, JVP-a Vodice i DVD- a Vodice te firme Vaši mali vrtlari koja već dugi niz godina brine o zelenim površinama grada Vodice. Prema struci, najveću šansu za uspjeh šuma ima ako se sadi kombinirano, stoga su sadnice posađene bez nekog posebnog reda, ali pazeći na dovoljnu udaljenost jedne od druge.

-Kada nas je donator, korporacija Procter and Gamble kontaktirala i predložila da uz njihovu donaciju organiziramo akciju pošumljavanja, nismo imali iskustva u istom, ali se pošumljavanje uklapalo u jedan on naših ciljeva – uz plavu Argonautu, okrenutu moru, zavrtiti priču i oko zelene Argonaute, okrenute šumama. Bilo nam je poprilično izazovno pronaći lokaciju radi brojnih birokratskih i logističkih zapreka, stoga smo vrlo zahvalni Gradu Vodice koji nam je ukazao povjerenje i uz čiju smo pomoć organizirali sve ovo danas. Iznenađeni smo velikim odazivom volontera na ovu akciju i ovim putem im se zahvaljujemo te su nam oni dodatan vjetar u leđa za nastavak aktivnosti ovog tipa. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti nastaviti pošumljavanje deponija Leć kroz buduće projekte te aktivnostima potaknuti i druge udruge na promišljanje o mogućnostima valorizacije ovog područja – poručuju organizatori.

Ostatak sadnica nabavljenih kroz donaciju bit će posađeno kroz narednih mjesec dana, a projekt Posadimo zeleniju budućnost nastavit će se kroz provedbu Argonautine Eko patrole u OŠ Vodice, gdje djeca od 5. do 8. razreda imaju priliku učiti o prirodi i okolišu kroz neformalne metode obrazovanja.

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: