Objavljeno: 20 lip, 2021
Otvoren je festival od nacionalnog značaja i međunarodnog karaktera – MDF kao uzor

Sinoć je na Trgu Republike Hrvatske, najljepšoj renesansnoj pozornici na Jadranu, svečano otvoren 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku! Festival su otvorila djeca kazališne radionice Ivana Jelić i zbor Zdravo maleni dok je čast da na ljetnoj pozornici izvedu prvu ovogodišnju predstavu pod nazivom ‘Ono bitno’ pripadala plesno – akrobatskom ansamblu Vaiven Circo iz Granade koji je oduševio publiku i kritiku te se pokazao kao odličan izbor za svečano otvorenje Festivala koji se u uvjetima pandemije može pohvaliti da je uspio složiti zavidan program i imati međunarodne izvođače.

U hvalu Festivalu i ljudima

‘Moram izraziti veliku zahvalnosti ljudima iz Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku na čelu s Jakovom Bilićem. Ljudima koji u nijednom trenutku nisu posustali od ideje da održimo Festival. U nijednom trenutku nisu posustali i kazali ‘Mi nemamo dovoljno novca ili uvjeta ili imamo otežane okolnosti da ga održimo’. I svi smo zbog toga ponosni’, kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, odajući tako priznanje djelatnicima u kulturi koji u doba pandemije postaju čarobnjaci. I to je čarolija šibenskog MDF-a!

Tu je čaroliju Šibenika i Festivala,  prepoznao i izaslanik predsjednik RH, Zorana Milanovića, Zdravko Zima. 

‘Svako društvo, svaka ozbiljna zajednica ponajprije vodi brigu o svom budućem naraštaju. Što se toga tiče, grad Šibenik i organizatori Festivala mogu nam poslužiti kao svojevrstan uzor’, kazao je Zima, prigodno parafrazirajući velikog španjolskog autora, Pedra Calderona de la Barcu i njegovo epohalno djelo. ‘Život je san, ako je tako, sanjajmo, ako ne drugdje, onda u Šibeniku za vrijeme trajanja Festivala.

Najveća i najvažnija smotra stvaralaštva u Hrvata

Na otvorenju 61. MDF-a prisustvovali su i predstavnici zemalja partnera ovogodišnjeg Festivala, veleposlanik Talijanske Republike u Hrvatskoj, Pierfranceso Sacco i veleposlanik  Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, Nj. E. g. Alonso Dezcallar de Mazarredo. 

‘Govoriti o važnosti Festivala u Šibeniku gotovo je izlišno, kako zbog njegova kontinuiteta budući da traje duže od 60 godina, tako i zbog njegova međunarodnog značaja i činjenice da su u glavnoj ulozi djeca, daje mu legitimitet jedne od najvećih smotri u Hrvatskoj’, kazao je Zima, a sve to potvrdit će se i narednih dana jer Festival traje do 3. srpnja.  Uključuje preko 100 različitih programa, od predstava i radionica preko vrijednih i važnih izložbi kakve su one Mersada Berbera, Danijela Srdareva, Hrvatskog školskog muzeja pa do uličnog programa i sajma knjiga Monte Librić u okviru obilježavanja Godine čitanja. Sve to na jednom mjestu, u jednom gradu – na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku. 

Raspored vožnji brodova prema Jadriji i Martinskoj

Raspored vožnji brodova prema Jadriji i Martinskoj

I ovog ljeta Šibenčani i njihovi gosti će do Martinske i Jadrije moći stići brodovima gradske brodske linije. Do omiljenih gradskih kupališta putnike će prevoziti brodovi Avalon i Plima od 15. lipnja do 15. rujna, a utvrđen je i vozni red za ljetnu sezonu 2024. Upravo...

Jala Brat pozvao fanove iz Dalmacije u Šibenik!

Jala Brat pozvao fanove iz Dalmacije u Šibenik!

Manje je od mjesec i pol dana do početka glazbenog spektakla na Šubićevcu u Šibeniku. Glazbeno događanje kakvo nemamo često priliku slušati u gradu, samo što nije počelo. „Ekipa, veliki pozdrav od Jale, gledamo se 20.7. u Šibeniku! Ljubi vas brat. Vodim vam i Coru“,...

Javi nam se!