Objavljeno: 15 sij, 2023
Niz sjajnih domaćih uspješnica u Art kinu Arsen nastavljen projekcijom filma Tragovi

Debitantski film ‘Tragovi’ nagrađivane hrvatske montažerke Dubravke Turić prikazan je sinoć u šibenskoj Kući umjetnosti Arsen, a nakon projekcije publika je imala priliku poslušati i razgovor s redateljicom i glumcem Matom Gulinom.

Vizualno i simbolički izrazito moćan film, Tragovi su fokusirani na znanstvenicu Anu koja se, kao posljednji član nekada brojne obitelji, suočava s osobnom krizom. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postat će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

– Motivacija za stvaranje filma išla je iz mene. Puno sam u ovom filmu pričala kroz tišine, zvukove, neka stanja, puno više nego kroz dijalog. Nisam htjela raditi nešto populistički, što ne znači da to ne volim, ali u ovom sam slučaju imala neke razarajuće emocije koje sam htjela prenijeti vani – kazala je redateljica.

Film Tragovi, dodala je, bavi se univerzalnim temama koje svi prolazimo kroz različite faze života.

– Procesi su to kroz koje svi prolaze, a bez obzira na motiv filma, tema nestajanja je vrlo univerzalna, pogotovo u Hrvatskoj, ako pogledamo naša sela i gradove. Te elemente nestajanja sam onda spojila s drugim, osobnim motivima. Antropologinja Ana je neviđen lik u dosadašnjoj hrvatskoj kinematografiji, a htjela sam stvoriti lika koji mi je poznat iz života. Neudana žena u četrdesetima koja danas više nije iznimka i nije trauma što ona nema obitelj kao što je bila prije 50 godina – pojasnila je.

Uz Mariju Škaričić u glavnoj ulozi, zapažene uloge ostvarili su i Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić.

Foto Tvrđava kulture/Valerio Baranović

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: