Objavljeno: 9 ruj, 2022
Najbolje književne ure u regiji: Šibenik dočekuje regionalnu elitu

Tjedan je dana do početka drugog međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure (ŠKURE) koji će se od 15. do 17. rujna održati u Šibeniku. Brojni rado čitani i slušani, nagrađivani književnici iz cijele regije obilježit će početak jeseni u Krešimirovom gradu i s publikom nezasitnih književnih apetita širiti lijepu pisanu riječ. Među njima su Monika Herceg, Damir Karakaš, Miljenko Jergović, Đurđica Čilić, Bojan Krivokapić, Krešimir Bagić, Boba Đuderija, Semezdin Mehmedinović i brojni drugi čija će riječi odzvanjati kamenim pozornicama na Maloj loži te ispred slavne krstionice velebne UNESCO-ve štićenice, katedrale svetog Jakova.

STIŽE KNJIŽEVNA REPREZENTACIJA REGIJE

Od davnina je Šibenik ne samo grad glazbe i sporta, Arsena Dedića i Dražena Petrovića, već i proze i poezije, Stjepana Gulina i Vesne Parun. I to je tek vrh ledenog brijega zašto baš Šibenik zaslužuje ŠKURE i zašto Šibenske književne ure, međunarodni festival suvremene književnosti, zaslužuje Šibenik. Drugo izdanje ŠKURA održat će sredinom devetog mjeseca, a na tri pozornice kroz tri dana, od četvrtka do subote, 15. do 17. rujna, zračni prozor ispunit će zvuk listanja papira zbirki poezija, kuckanja prstiju o’ korice netom izdanih knjiga i ono najvažnije – razgovori ugodni uglednih književnika iz cijele regije.

Da se sutra biraju članovi književne reprezentacije regije, svoje bi mjesto našao ama baš svaki sudionik ovogodišnjeg programa festivala Šibenske književne ure. ŠKURE na Maloj loži već prvog dana, 15. rujna, kreću silovito pa, među ostalim, od 21 sat predstavljaju ‘Okretište’ nagrađivani roman Damira Karakaša te ‘Novi Kraj’ zbirku priča Đurđice Čilić koja je ujedno bila i jedna od najprodavanijih knjiga s početka ljeta ove godine. Ali i ‘Trojica za kartal’ Miljenka Jergovića s kojim će razgovarati poznati bosanskohercegovački književnik, novinar i još štošta, Emir Imamović Pirke. I baš kao u najboljim romanima, kad čitatelj pomisli da sve zna – preokret. Tko je jučer bio gost, danas je domaćin. Tako će Miljenko Jergović voditi razgovor s ovogodišnjom dobitnicom NIN-ove nagrade, Milenom Marković, Đurđica Čilić moderirat će tribinu ‘Vlakom prema jugu’ u kojoj sudjeluju Marina Vujčić, Đorđe Matić, Sinan Gudžević te Boba Đuderija i Bojan Krivokapić.

Na sceni Kod krstionice, u okviru programa ‘Pronađite publiku’, ŠKURE u petak, 16. rujna, od 11 sati daju priliku neafirmiranim imenima da puste svoj glas u javnosti da im pisane riječi pronađu put do čitatelja. Osim na Maloj loži i Kod krstionice, u Kući umjetnosti Arsen sva tri festivalska dana održavat će se radionica ‘Glumac ima vremena za poeziju Vesne Parun’ uz stotu godišnjicu rođenja velike hrvatske pjesnikinje, Vesne Parun. Radionicu u jutarnjem i popodnevnom terminu vode Leon Lučev i Jelena Graovac Lučev. Prijave za zainteresirane od 17 do 77 godina traju do 10. Rujna, a prijaviti se može kratkom biografijom na jedan od e-mailova leonlucev@gmail.com ili na jelenajelenagraovac@gmail.com .

PRVA REGIONALNA PJESNIČKA NAGRADA POKRENUTA U HRVATSKOJ

ŠKURE traže nasljednika Marka Pogačara, dobitnika prvog Gulina, književne nagrade koja se dodjeljuje za najbolju zbirku pjesama, a koja naziv duguje poznatom šibenskom pjesniku Stjepanu Gulinu. Na natječaj za nagradu ‘Stjepan Gulin‘ ove godine pristigle su 94 zbirke. Sukladno odluci tročlanog žirija (Dubravka Bogutovac, Semezdin Mehmedinović i Vladimir Arsenić), finalisti su Selma Asotić ‘Reci vatra‘ (Buybook, Raštan izdavaštvo), 2022., zatim Krešimir Bagić ‘Ponornice‘ (Meandar media), 2021., Velibor Čolić ‘Emigrantska mantra‘ (Meandar media), 2021., te Miroslav Kirin ‘Babanija‘ (Ljevak), 2021., i Nada Topić ‘Majka‘ (Autorsko izdanje), 2022..

Pobjednik će biti proglašen zadnjeg dana festivala, u subotu, na Maloj loži s početkom u 22 sata čime će se zaključiti još jedna lijepa šibenska priča od velike važnosti za cijelu regiju u kojemu glavnu riječ ima – riječ zajednička svim narodima ovih prostora. ŠKURE ne poznaju granice ni ulaznice. Program je besplatan i može se pratiti putem društvenih mreža. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta svi programi bit će održani u ‘Arsenu’.

NEW FACES 2024. – Poziv mladim glazbenim profesionalcima

NEW FACES 2024. – Poziv mladim glazbenim profesionalcima

Inicijativa New Faces objavila je svoj poziv mladim glazbenim profesionalcima (do 30 godina) za 2024. godinu. Ovogodišnja misija je otkriti i podržati deset mladih talentiranih glazbenih profesionalaca iz regije te ih tako osnažiti da svoje glazbene snove pretvore u...

Javi nam se!