Objavljeno: 3 kol, 2020
Motovun Film Festival ove godine putuje, a jedna od stanica je i ljetno kino Tvrđave Barone

„Ako ne možemo pozvati ljude u Motovun, možemo Motovun dovesti k njima” – s tom idejom organizatori su odlučili nedavno otkazani Motovun Film Festival (MFF) povesti na put od četrdesetak dana. Filmsko putovanje započelo je prigodno na motovunskom trgu i nastavit će se diljem Hrvatske, a festival će gostovati i ove godine na vrhu Šibenika, na Tvrđavi Barone gdje će ovogodišnji odabrani film predstaviti jedan od selektora MFF-a, filmski kritičar Jurica Pavičić.

Francusko-belgijska drama Zaposlene djevojke Frédérica Fonteynea i Anne Paulicevich, koja je na rasporedu programa Srijedom po svijetu 5. kolovoza s početkom u 21:30 sati, donosi priču o tri Francuskinje koje vode dvostruki život i svakog dana putuju na belgijsku granicu gdje rade kao prostitutke u lokalnom bordelu.

Ove majke, supruge i djevojke svakog dana pretvaraju se u seksualne radnice, a sve s ciljem održavanja privida dostojanstvenog života koji vode s druge strane granice. Prateći perspektivu svake od triju žena, film ih prikazuje u intimnim, opuštenim trenucima, dok veselo ismijavaju svoje mušterije u pauzama između posla i rješavanja životnih problema. Kada se jedna od njih nađe u opasnosti, tri će prijateljice udružiti snage kako bi se obračunale s prijetnjom.

Ipak, Zaposlene djevojke nisu samo film o prostituciji, već o svakodnevnom životu ovih heroina koje se bore za svoje dostojanstvo i pristojan život vlastitih obitelji. Istovremeno, film je nastao i kao reakcija redatelja na europske mjere štednje koje su imale devastirajući utjecaj na život žena, posebice samohranih majki. Zaposlene djevojke slave žene koje se, bez obzira na sve nedaće, i dalje drže na nogama, pružajući alternativan pogled na prostituciju, a istiniti događaji i autentične priče seksualnih radnica koje su inspirirale nastanak filma daju insajderski uvid u seksizam i nasilje koje prati ovu profesiju.

Ulaz na filmske večeri srijedom slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Kapacitet ljetnog kina na Tvrđavi Barone ograničen je zbog trenutne epidemiološke situacije, a projekcija će se održati u skladu sa propisanim preporukama i poštivajući mjere opreza.

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: