Objavljeno: 6 srp, 2022
Jedna sasvim drukčija filmska radionica u Arsenu: Bit će gušt stvarati s Tomom Zidićem i Anom Marijom Marinov!

U tijeku su prijave na besplatnu filmsku radionicu izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma, namijenjenu djeci, mladima i odraslima koja će biti održana u Kući umjetnosti Arsen od 11. do 20. srpnja ove godine.

Radionicu će voditi snimateljica i interdisciplinarna umjetnica Šibenčanka Ana Marija Marinov i Zagrepčanin Toma Zidić, autor kratkometražnih filmova i glazbenih spotova, oboje s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom i mladima.

O samom konceptu radionice i svemu što prijavljeni mogu očekivati porazgovarali smo s Tomom Zidićem koji je predstavio jedan vrlo zanimljiv pravac u radu s polaznicima.

Riječ je o prilično različitom načinu vođenja radionice od onog na što se prvi put pomisli. Vi ste zapravo skrenuli s te uhodane rute vođenja polaznika u jedan neobičan smjer koji nudi veliku slobodu razmišljanja, otkrivanja i stvaranja.

Tako je, taj program razvijamo već nekoliko godina i usmjerili smo ga na osvještavanje individualnog kreativnog kapaciteta, pri čemu je film alat kojim se to postiže i kod djece i kod odraslih. Bitno je kod polaznika osvijestiti prostor kreativnog izražavanja, podignuti im samopouzdanje i stvoriti sredinu u kojoj će se svi osjećati potpuno sigurno u izražavanju misli i realiziranju ideja.

Film je dakle alat za postizanje tog prostora slobode i sigurnosti?

Da, mi kroz proces filmske radionice radimo zapravo na nizu drugih vještina, na komunikaciji, reagiranju pod pritiskom, na timskom radu, i sve to zapravo ostaje za život kao jedna stečena trajna vrijednost i vještina. Često nam se, recimo, dogodi da djeca osvijeste da ih zanimaju pisanje, slikanje ili nešto treće, a film je u ovom slučaju alat koji im daje mogućnost da se otvore i usmjere svoj interes i kreativni duh.

Kojim ćete metodama postići to otvaranje i sigurnost ne samo djece, već i starijih polaznika?

Naš je način rada meditativan, bavimo se osjetilima i tražimo odgovore na pitanja što i kako vidim, što i kako čujem. Važno je doći do razine svjesnog gledanja i slušanja, budući da su nam to postale rutinske radnje koje idu automatizmom pa nam se često spektar vidnog polja suzi jer gledamo selektivno pa nam mnogo toga promiče. Ista stvar odnosi se i na slušanje.

Vježbama ćemo tijekom radionice doći do prostora u kojem osvještavamo svaki pokret oka i uha, kako ga interpretiramo u mozgu i koji to osjećaj u konačnici stvara a onda ćemo se baviti tim osjećajem, eksperimentirati s njim i proučavati što možemo postići.

Osim sigurnosti u razmišljanju i izražavanju, koji je u konačnici finalni proizvod radionice?

Bit će to gotov film, a hoće li svaki od polaznika imati svoj, ili će ga raditi u skupinama, pitanje je na koje ćemo odgovore dobiti tijekom radionice. Mi nemamo unaprijed zadan program nametnut svima jer svi radimo, mislimo i stvaramo svojim ritmom i dinamikom. Cijela radionica je jedna potraga i nama voditeljima i polaznicima – oni će nas voditi svojim idejama, pitanjima i interesima a u cijelom procesu mi ćemo se truditi da svi budu jednaki. Bitno je otvoriti um, učiti i postavljati pitanja jer je to motivacija za traganje i eksperiment.

Na radionicu su dobrodošli svi bez obzira na godine, a sve detalje o prijavama možete pogledati na stranici Kuće umjetnosti Arsen. Prijave su moguće i putem linka, a svi prijavljeni dan prije početka radionice dobit će mail sa svim potrebnim informacijama.

Raspored vožnji brodova prema Jadriji i Martinskoj

Raspored vožnji brodova prema Jadriji i Martinskoj

I ovog ljeta Šibenčani i njihovi gosti će do Martinske i Jadrije moći stići brodovima gradske brodske linije. Do omiljenih gradskih kupališta putnike će prevoziti brodovi Avalon i Plima od 15. lipnja do 15. rujna, a utvrđen je i vozni red za ljetnu sezonu 2024. Upravo...

Jala Brat pozvao fanove iz Dalmacije u Šibenik!

Jala Brat pozvao fanove iz Dalmacije u Šibenik!

Manje je od mjesec i pol dana do početka glazbenog spektakla na Šubićevcu u Šibeniku. Glazbeno događanje kakvo nemamo često priliku slušati u gradu, samo što nije počelo. „Ekipa, veliki pozdrav od Jale, gledamo se 20.7. u Šibeniku! Ljubi vas brat. Vodim vam i Coru“,...

Javi nam se!