Objavljeno: 19 velj, 2024
Iz Stilusovog izloga: knjiga savršena za slobodno vrijeme i poklon za Dan žena

Temeljen na stvarnoj priči, Ženski krug dame Tan hit-autorice Lise See krasno je napisan roman o ženi koja je bila značajna u vrijeme dinastije Ming, a bila bi iznimna i u današnje doba, kao i o ženama koje pomažu jedne drugima. Lisa See, autorica koja nas je već oduševila svojim romanima poput Otoka morskih žena, majstorski istražuje teme klase, moći i ženskog prijateljstva te nam iznova donosi priču o ženama koje podupiru jedna drugu u svijetu ograničenih mogućnosti. Njezin novi bestseler – Ženski krug dame Tan – roman je koji slavi nepokolebljivu snagu ženskog prijateljstva i nezaboravne veze koje definiraju naše živote.

Oči joj sjaje dok izgovara osnovnu istinu: “Žena je žena, bila rođena u prašini ili svili.”

Prema Konfucijevim riječima „obrazovana je žena beskorisna žena”, ali Tan Yunxian, djevojku iz ugledne obitelji, djed i baka odgajaju da bude korisna, odnosno obrazovana. Njezina je baka, naime, jedna od tek nekolicine liječnica u Kini i ona je ta koja svoju unuku uči osnovama kineske medicine.

Yunxian, uz Meiling, mladu vježbenicu za primalju, od djetinjstva tako uči o ženskim bolestima, a djevojčice ubrzo postaju prijateljice. Nakon udaje, svekrva Yunxian zabranjuje viđanje s Meiling, ali i pomaganje ženama i djevojkama u kućanstvu. Umjesto toga od nje se očekuje da se ponaša kako priliči supruzi bogatog muškarca i što prije ispuni svoju najvažniju ulogu, a ta je roditi nasljednika…

Temeljen na stvarnoj priči, Ženski krug dame Tan hit-autorice Lise See krasno je napisan roman o ženi koja je bila značajna u vrijeme dinastije Ming, a bila bi iznimna i u današnje doba, kao i o ženama koje pomažu jedne drugima.

Usprkos ogromnim ograničenjima postavljenima pred žene, See omogućuje da njihova snaga dominira njihovim pričama.

Washington Post

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: