Objavljeno: 11 stu, 2022
I Šibenik svog Orašara ima – kazališna predstava za cijelu obitelj, likovna radionica za djecu

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku najavljuje božićnu čaroliju u prosincu – počela je prodaja ulaznica za kazališnu predstavu Orašar u izvedbi Kazališta Marin Držić iz Dubrovnika. Planirane su četiri izvedbe krajem godine, a blagdanska čarolija u šibenskom Kazalištu koju sa sobom donosi Orašar počinje već u nedjelju, 20. studenog, za kada povodom Svjetskog dana djece, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku i ured Međunarodnog dječjeg festivala najavljuju likovnu radionicu za djecu – izrađivat će se plakati na temu književnog i kazališnog klasika – Orašara.

Manjak financijskih sredstava koji je u uvjetima ekonomske i energetske krize snašao više – manje sve djelatnosti u kulturi Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku nije prihvatilo kao opravdanje za ne raditi ništa, malo i tek toliko da se vrata kazališta ne zatvore, već kao izazov da pronađe model kojim će svojoj publici svih uzrasta osigurati još jednu sezonu kvalitetnog kazališnog programa. „I vjerujem da smo u tome uspjeli“, uvjeren je ravnatelj šibenskog HNK, Jakov Bilić.

PRODAJA ULAZNICA ZA ORAŠARA U ŠIBENIKU

Počela je prodaja ulaznica za predstavu Orašar u izvedbi Kazališta Marin Držić iz Dubrovnika. Isto kazalište koje je nedavno oduševilo publiku šibenskog HNK izvedbom predstave Nora – kuća lutaka. Ulaznice za Orašara mogu se kupiti online preko internetske stranice Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku ili na blagajni kazališta u radno vrijeme. Planirane su četiri izvedbe u srijedu, 28. prosinca, u 11 i 19 sati, te u četvrtak, 29. prosinca, u 11 i 13 sati.

Dubrovački Orašar blagdanska je bajka s kazališnih dasaka namijenjena cijelim obiteljima. Riječ je o dramsko – plesnoj predstavi po predlošku njemačkog pisca E.T.A. Hoffmanna u kojoj sudjeluje deset glumaca i pedeset plesača od 6 do 16 godina. Kazališnu bajku koja u Šibensko kazalište stiže s juga Hrvatske režirao je Paolo Tišljarić, ujedno i ravnatelj dubrovačkog teatra koji potpisuje i bajkovitu scenografiju i kostime.

„Naša se predstava u koprodukciji s baletnim odjelom Umjetničke škole Luke Sorkočevića, u verziji Lade Kaštelan i režiji Paola Tišljarića, na nov i neobičan način igra s originalnim Hoffmannovim zapletom. Naša je adaptacija namijenjena i malima i velikima, svi će u njoj moći naći nešto za sebe, ako je budu gledali otvorenih očiju i srca. Kao što na kraju predstave kaže Marie: „Te čarobne stvari mogu vidjeti samo oni, koji za to imaju oči. Vi ste ih vidjeli, djeco, zar ne?“, stoji u objavi dubrovačkog kazališta na račun Orašara, klasika svjetske književnosti koji ne prestaje oduševljavati u bilo kojem obliku.

RADIONICA ZA DJECU U KAZALIŠTU

Čekajući kraj prosinca i Orašara, šibenski teatar i ured Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku organiziraju radionicu za djecu koja će se održati u nedjelju, 20. studenog, od 10 do 12 sati u Kazalištu. Napravi svoj plakat za Orašara naziv je radionice u sklopu koje će djeca u grupama ili individualno na kazališnoj pozornici raznim likovnim tehnikama prilagođenoj njihovoj dobi izrađivati svoj plakat. Radionica je namijenjena djeci vrtićke dobi i učenicima nižih razreda osnovne škole.
„Na ovaj ćemo način dati svoj obol obilježavanju Svjetskog dana djeteta i to na način tipičan za Međunarodni dječji festival. Plakati koje će djeca raditi bit će izloženi 28. i 29. prosinca, tijekom gostovanja predstave Orašar u kazalištu tako da će ih tih dana moći vidjeti svi posjetitelji našeg kazališta“, poručili su iz MDF-a.

Ujedinjeni narodi proglasili su Svjetskim danom djece 20. studeni, danom posvećenom djeci, kada je 1989. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta. Konvencija je potpisana od strane 196 zemalja i prvi je dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu.
Radionica je besplatna no potrebne su prethodne prijave zbog što bolje pripreme radionice, a prijaviti se može na e-mail mdf@mdf-sibenik.com. Potrebno je navesti ime i prezime djeteta te uzrast.
Voditelji radionice i šibenski kazalištarci za male polaznike radionice pripremili su i prigodne poklone.

KAZALIŠTE – KUĆA ČAROLIJE

„Neke nas naše kolege pitaju kako uspijevamo s tako malo napraviti tako mnogo, a mi smo sretni što uspijevamo prvenstveno jer vidimo da je zadovoljna publika zbog koje radimo nevjerojatne stvari. Kazalište je kuća čarolije, a moje kolege čarobnjaci zbog koje i djeca vjeruju u čuda“, iskren je ravnatelj šibenskog HNK, Jakov Bilić, čiji su radnici osmislili model po kojem je samo jednu predstavu u pola godine pogledalo preko tri tisuće djece, u započetoj sezoni planiraju nekoliko vlastitih (ko)produkcija te nastavljaju s programom kojim gostuju po cijeloj Hrvatskoj (Arsenov feral, 11.12 i 14. studenog, Osijek, Vinkovci i Nova Gradiška).

Upravo je Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku posebno naklonjeno djeci. Spomenimo samo da je predstavu za djecu Šumica, nastalu u produkciji šibenskog Kazališta, od premijere 6. svibnja ove godine do danas pogledalo preko tri tisuće djece. Ista predstava ne samo da je izvedena u Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji već redovito puni (kazališne) dvorane diljem Hrvatske.
Samo ovaj mjesec Šumicu i prethodnicu Grudicu pogledat će djeca u Pleternici, Novoj Gradišci i Vinkovcima, u Pirovcu i Drnišu te ponovno u Šibeniku. U šibensko kazalište stiže Gradsko kazalište Sisak s predstavom Tko nema u vugla, Googla sve priznatije autorice za djecu, Petre Cicvarić.
Najmlađi šibenski kazalištarci, njih gotovo 130, u dramskoj radionici i studiju „Ivana Jelić“ pod vodstvom nagrađivane Oriane Kunčić i zboru Zdravo maleni pod vodstvom Tee Slavice Bačić koja je pokrenula i dječju klapu unutar zbora i kazališta, vježba, uči se kulturnom životu i priprema za nastupe.

„Radeći s djecom, odgajamo buduću kazališnu publiku kako onu našeg kazališta, tako svih kazališnih kuća. Također, djeca s kojom i za koju radimo tijekom kazališne godine ista su ona djeca za koju već preko 60 godina radimo Međunarodni dječji festival“, kazao je ravnatelj Bilić koji ne skriva pohvale na račun svoje kazališne kuće i kolega i onog što rade.
„Nakon sjednice Festivalskog vijeća gdje je cjelokupni tim MDF-a dobio pohvale za proteklo 62. izdanje festivala te veliku potporu i podstrijeh u pripremama za 63. izdanje, na adresu MDF-a u proteklom tjednu je pristiglo više od 30 međunarodnih prijava od Južne Amerike do Australije. Pripreme za MDF idu svojim tijekom te ćemo uskoro izaći u javnost i s novostima iz svijeta Festivala djeteta“, poručio je prvi čovjek šibenskog teatra.

Ulaznice za sve programe dostupne su online na www.hnksi.hr te na blagajni kazališta 5 radnih dana prije izvedbe od 10 do 12 sati i na dan programa od 19 sati.

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: