Objavljeno: 25 ruj, 2022
I ove godine Tvrđava kulture Šibenik priključuje se obilježavanju Dana Grada Šibenika i blagdanu sv. Mihovila!

29. RUJNA
Slobodan ulaz na tvrđave, dječja radionica, organizirane ture i šetnje za Dan Grada Šibenika i blagdan sv. Mihovila.

I ove godine Tvrđava kulture Šibenik priključuje se obilježavanju Dana Grada Šibenika i blagdanu sv. Mihovila!

Tako će u četvrtak 29. rujna vrata Tvrđave sv. Mihovila, Tvrđave sv. Ivana i Tvrđave Barone biti širom otvorena za Šibenčane i goste, uz slobodan ulaz i korištenje sadržaja na tvrđavama.

Na Tvrđavi Barone s početkom u 11 sati bit će održana dječja radionica Moj novčić kojoj je tema šibenski bagatin, novac koji se u Šibeniku koristio dva stoljeća. Kako je izgledao, od kojeg je materijala bio izrađen i na koji način, djeca će naučiti dok izrađuju vlastitu repliku tog novčića u glini. Radionica je namijenjena djeci od sedam godina naviše.

Uz to, organizirana su i dva obilaska Tvrđave sv. Ivana uz stručno vodstvo. Prva tura ‘Opsade Tanaje’ počinje u 10, a druga u 17 sati.

„Uz program na tvrđavama, zajedno s partnerima iz Muzeja grada Šibenika i JU Priroda ŠKŽ, pozivamo sugrađane na tematsku šetnju po sjeveroistočnoj strani ‘Zablaćkog poluotoka’. Na oko sedam kilometara dugoj trasi nalazi se niz lokacija koje su kroz stoljeća imale izniman ekonomski, duhovni i obrambeni značaj za Šibenik. Šetnju će voditi povjesničar Josip Pavić uz podršku kolega iz partnerskih ustanova“, pozivaju iz Tvrđave kulture Šibenik.

Okupljanje i polazak su na benzinskoj crpki u uvali Duboka u 15 sati, a predviđeno trajanje šetnje je oko tri sata. Tempo i ruta nisu osobito zahtjevni, no ipak molimo da svi sudionici ponesu kvalitetnu obuću i okrjepu, navode organizatori.

Šetnja:
Lukoil – ostaci gabele – put prema Solinama – cesta za Periše – bunker sv. Križ – Jurkovići/Garme – špilja sv. Ante – Lobor – iznad Paklene – južni turanj – Lukoil (~7.5km = 10.000 koraka)

Vrijeme:
15,00 – 18,30

Javi nam se!