Objavljeno: 13 svi, 2022
„H2LO“ je okupio brojne sugrađane koji su uživali u zanimljivom programu na Maloj loži!

Jučer je Malom ložom „zavladala“ plava boja – i to sve u znak obilježavanja dana kada je u Šibeniku po prvi puta potekla voda iz javne česme, prije točno 143 godine. Program je počeo od jutarnjih sati, a na njemu se okupilo puno djece predškolskog i osnovnoškolskog naraštaja kako bi sudjelovali u kreativnim radionicama te poučnim igrokazima. Popodne je bilo rezervirano za tematski razgled „Svi putevi vode u Šibenik(u) s UTV „Mihovil“ i zanimljive radionice za odrasle, dok smo ovu cjelodnevnu manifestaciju zaključili ambijentalnom svirkom Fikcija Mongera i 3D projekcijama Improwizz-a.

Sve je krenulo od jedne čiste, plave kapljice koja je jučer ujutro prva osvanula na trgu „Mala loža“, a koju je za ovu prigodu izradio naš umjetnik Deni Dizajn. Kapljica je nastala u kreativnoj radionici Tunela u kojoj djeluje i udruga RatCat, zaslužna za organizaciju odličnih koncerata te brojni drugi šibenski kreativci. Inače, kapljica simbolizira pitku vodu, koje u našoj zemlji još uvijek imamo dovoljno, ali bez obzira na to treba podučavati naše najmlađe o bogatstvu i vrijednosti vode te ih odgajati da se prema istoj odgovorno ponašaju. Za ovaj zanimljiv i upečatljiv vizualni identitet zaslužna je šibenska grafička dizajnerica Duška Radečić Petrić.

Djeca su svoj zadatak ozbiljno shvatila pa su se s punim entuzijazmom i kreativnošću uključila u zanimljive radionice koje smo im pripremili na Maloj loži. Kazalište Virko, zajedno sa svojim voditeljem Sergejom Miočem započeli su program poučnim igrokazom „Kapi života“, a nakon njih još su jedan igrokaz pod nazivom „Endemi iz podzemlja“ izveli drugaši iz OŠ Jurja Šižgorića.

Naši najmlađi gosti, predškolci iz DV Smilje, predvođeni pedagoginjom Loretom Prgin i odgojiteljicama, izrađivali su i lijepili kapljice vode u različitim dimenzijama i s različitim motivima te ih nizali na bijele niti.

Maleni kreativci iz 2. a razreda OŠ Jurja Šižgorića, u pratnji svoje učiteljice Helene Šarić izradili su pravo remek-djelo; česmu u boji koju su oblijepili kolaž papirom te vesele, šarene bunare.

Bili su tu i četvrtaši učiteljice Ivane Guberine koji znaju sve o povijesti šibenskih česmi, a priključili su se radionici izradom kapi vode od glinamola. Učenici 3. i 4. razreda OŠ Fausta Vrančića uživali su u izradi filcanog sapuna koji ima višestruku namjenu, a ekipa iz JU „Nacionalni park Krka“ napravila je odličnu atmosferu kod trga „Mala loža!“

– Jako me razveselilo što su nam se u jutarnjem dijelu programa priključila brojna djeca i njihovi roditelji, odgojitelji i učitelji. Kompliciranije je organizirati događanja kroz jutro preko radnog tjedna, s obzirom da većina ljudi radi ili su u vrtićima i školama pa je potrebno unaprijed dogovoriti program i dolazak, ali ni to nije pokolebalo brojne Šibenčane da nam se priključe i dovedu svoje mališane. Djeca su bila predobra, s guštom su sudjelovala u radionicama i igrokazima i baš smo uživali! – poručuje Anamaria Petani Čvrljak, predsjednica udruge Na Maloj loži, koja je organizator ove manifestacije.

 

 

Popodnevni dio programa započeli smo tematskim razgledom „Svi putevi VODE u Šibenik(u) kojeg je vodila Danijela Marinčić, članica UTV „Mihovil“ Šibenik, koji podupiru ideju našeg projekta od prvoga dana. Razgled je simbolično započeo u 16 sati jer je česma Rodićevac, koja je dobila ime po Gavrilu barunu Rodiću, tadašnjem namjesniku Dalmacije i počasnom žitelju grada Šibenika, svečano otvorena baš u isto vrijeme, davne 1879. godine. Jednosatni razgled i zanimljivu priču o problemima s vodom u Šibeniku kroz povijest te svim benefitima koje smo ostvarili otvaranjem Vodovoda u našem gradu, proslavili smo kako to i priliči te kako je bilo i u povijesti; vrhunskim vinom Babić Vinoplod Vinarije.

– Jedan od ciljeva ovog projekta, osim edukacije o važnosti i očuvanju pitke vode te važnosti njegovanja kulturne baštine jest i restauracija česme na Maloj loži, koja je već dogovorena i koja će uslijediti nakon „H2LO“ manifestacije – poručuje Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika, inače suorganizatora i partnera ovog projekta.

Ekipa iz Udruge likovnih amatera „Tempera“ Šibenik već savršeno uigrano djeluju na Maloj loži, jer se često odazivaju sličnim projektima tako da su s ležernošću i smirenošću oslikavale „zvijezdu“ naše današnje manifestacije – česmu Rodićevac. Posebno je živo bilo na radionici izrade posuda od gline koju je vodila Tijana Mihailović, inače magistra primijenjene umjetnosti. Sudionici su baš uživali, pokazali su zavidan talent, u jednom trenutku su im se priključila i djeca, a već smo dogovorili organizaciju daljnjih radionica na ovu temu!

Simpatična ekipa iz JU „Nacionalni park Krka“ priključila nam se i u popodnevnom dijelu programa te ovoga puta pokazala svim odraslim sudionicima i zainteresiranima kako izraditi mirisan filcani sapun za tuširanje i piling tijela.


Cijelu ovu zanimljivu priču o vodi zaokružili smo laganom ambijentalnom svirkom šibenskog glazbenika Mirka Raka, poznatijeg kao Fikcija Mongera, kojem se za pultom pridružio Goran Maričić – Improwizz, a koji je bio zadužen za 3D projekcije elemenata vezanih uz tematiku vode.

– Ovim putem bismo se željeli još jednom zahvaliti svim dragim sugrađanima koji su prepoznali vrijednost i potencijal ove lijepe priče te se u velikom broju odazvali našem cjelodnevnom programu, suorganizatoru i partneru na H2LO projektu – Turističkoj zajednici grada Šibenika, donatorima Gradu Šibeniku i Vodovodu i odvodnji Šibenik te sponzorima JU Nacionalni park Krka, Vinoplod Vinariji i Jamnici – poručuju organizatori.

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: