Objavljeno: 27 srp, 2021
Filmska srijeda na Baroneu vodi nas u Obalu Bjelokosti

Filmska srijeda na Baroneu ovog tjedna na filmsko platno omiljenog šibenskog kina donosi naslov iz ovogodišnjeg programa Festivala mediteranskog filma Split – Noć kraljeva redatelja Philippea Lacôtea iz male zapadnoafričke države, Obale Bjelokosti.

Smještena u zloglasni zatvor La Maca, ova dinamična i zanimljivo strukturirana drama svoju svjetsku premijeru imala je na prošlogodišnjoj Mostri. Drugo cjelovečernje izdanje redatelja zapaženog debitantskog filma Run, potom je ovjenčano nizom priznanja, među kojima je i nagrada mladog žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu (IFFR), kao i u užem krugu za nominaciju za nagradu Oscar.

ZATVOR KOJIM UPRAVLJAJU ZATVORENICI

Specifičnost La Mace je da zatvorom upravljaju sami zatvorenici, a na vrhu piramide moći nalazi se dangor koji donosi odluke i izdaje naredbe. Zatvorski običaji i funkcije strogo su definirani, pa tako svake večeri, od zore do svitanja, zatvorenici moraju slušati priče zatvorskog pripovjedača, a ako njegovo narativno umijeće zakaže, očekuju ga drastične posljedice. Novopridošlom zatvoreniku dangor dodjeljuje zadatak novog pripovjedača, pa on započinje svoju epsku priču o zloglasnom razbojniku Zami Kingu.

INSPIRACIJA STVARNIM ŽIVOTOM

Inspiriran redateljevim sjećanjem na notorni zatvor u kojem je kao dijete posjećivao svoju majku, političku zatvorenicu, Noć kraljeva energično je ostvarenje koje slavi pripovijedanje, usmenu predaju i formu legende, preplićući mit i stvarnost u specifičnoj zatvorskoj sredini. Prema riječima samog redatelja, film je temeljen na motivu pripovjedačice Šeherezade i strukturi Tisuću i jedne noći, pri čemu priča i pripovijedanje služi ujedno i kao sredstvo opstanka, ali i kao alat kojim uz pomoć legendi slušatelji mijenjaju svijest o vlastitoj sadašnjosti.
ULAZ SLOBODAN KLUBU PRIJATELJA

Ulaz na projekciju koja počinje u 21:30 sati slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom. Ulaznica za filmsku projekciju po cijeni od 20 kuna može se kupiti sat vremena prije početka filma na blagajni Tvrđave Barone.

Iz Tvrđave kulture poručuju da detaljnije informacije o aktualnim mjerama koje će se provoditi pri ulasku na filmsku projekciju popratite na službenoj web stranici, unutar stranice događanja.

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: