Objavljeno: 28 lis, 2020
Dokumentarac o Arsenu Dediću, čovjeku ispred svog vremena

Uvijek najbolji u svemu, uporan, ciničan, romantičan i drugačiji, bio je to Arsen Dedić o kojem je snimljen dokumentarni film u sklopu serijala „A Porina dobiva…”.

Ono sve što znaš o meni, to je stvarno tako malo, rekao je Arsen u svojim stihovima, a ovu nedjelju, 01. studenog u 20:10h na Prvom programu HRT-a, saznat ćemo kako je to zapravo istina.

Dušan Šarac u dokumentarcu otkriva vječnu Arsenovu želju da u svemu bude najbolji. Kao dokaz tome, njegov sin Matija Dedić navodi kako je Arsen nakon završetka srednje glazbene u Šibeniku, došao u Zagreb i upisao 4. razred srednje škole – opet. Učinio je to kako bi bio siguran da prije odlaska na Muzičku akademiju zna sve što treba znati. Kroz film saznajemo i pod kojim je pseudonimima pisao i zašto ih je uopće morao koristiti.

U dokumentarcu o njemu govore i Branko Viljac, Ivo Pattiera, Tonko Maroević, Branko Bulić, Rade Šerbedžija, Nikša Bratoš, Branko Bubica, Darko Gulin, Mate Relja i Jakša Fiamengo. A jedna od najznačajnijih osoba, kako u hrvatskoj glazbi, tako i u Arsenovom životu, otkriva nam kroz film detalje upoznavanja i suživota s njim. Gabi Novak ispričala je kako je sve počelo pozivom na pašticadu kod Arsenove majke.

Arsen Dedić je na neki način uvijek bio ispred svog vremena. Pjesme koje nisu odmah prihvaćene ili nagrađivane, redovito su sve do jedne nakon nekog vremena postale – klasici. Najčešće takvim umjetnicima, slava dolazi poslije. Poštovanje prema njemu i njegovom radu došlo mu je, nasreću, za života, iako je na prihvaćanje mnogih pjesama morao čekati. I čekao je strpljivo, skladao, pisao, objavljivao, ostavljajući nam nešto neprocjenjivo.

Serijal „A Porina dobiva…” u kojem se prikazuje 12 dobitnika Porina za životno djelo, krenuo je s prikazivanjem u zadnjem tjednu rujna. Ovo je šesti film po redu, nakon onih o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović i Zdenku Runjiću. Ovo su umjetnici i ansambli čije nam životne priče tek slijede: Boško Petrović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Oliver Dragojević i Ruža Pospiš Baldani.

Autorski tim filma o Arsenu Dediću čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), urednica Lejdi Oreb (HTV). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.

Raspored vožnji brodova prema Jadriji i Martinskoj

Raspored vožnji brodova prema Jadriji i Martinskoj

I ovog ljeta Šibenčani i njihovi gosti će do Martinske i Jadrije moći stići brodovima gradske brodske linije. Do omiljenih gradskih kupališta putnike će prevoziti brodovi Avalon i Plima od 15. lipnja do 15. rujna, a utvrđen je i vozni red za ljetnu sezonu 2024. Upravo...

Jala Brat pozvao fanove iz Dalmacije u Šibenik!

Jala Brat pozvao fanove iz Dalmacije u Šibenik!

Manje je od mjesec i pol dana do početka glazbenog spektakla na Šubićevcu u Šibeniku. Glazbeno događanje kakvo nemamo često priliku slušati u gradu, samo što nije počelo. „Ekipa, veliki pozdrav od Jale, gledamo se 20.7. u Šibeniku! Ljubi vas brat. Vodim vam i Coru“,...

Javi nam se!