Objavljeno: 18 svi, 2020
Dječji crteži uljepšat će pametne kontejnere za otpad na šibenskim ulicama

Udruga Mladi u EU poziva sve osnovnoškolce u Šibeniku na izradu crteža koji će krasiti tri pametna Big Belly kontejnera osigurana kroz projekt Šibenik Zero Waste City

Objavom kreativnog natječaja za šibenske osnovnoškolce službeno su započele prve aktivnosti projekta Šibenik Zero Waste City, kroz koji će se u ovoj i sljedećoj godini na zanimljive i kreativne načine educirati građani o važnosti recikliranja i zaštite okoliša, a grad Šibenik obogatiti infrastrukturom za odgovorno gospodarenje otpadom.
Brojne ekološke aktivnosti predvodit će udruga Mladi u Europskoj uniji, kao nositelj projekta, u suradnji s Gradom Šibenikom, javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik.

„Zadovoljstvo nam je predvoditi projekt koji objedinjuje neke od ključnih ciljeva naše udruge, kao što su promicanje, razvitak i unapređenje informiranosti mladih te zaštita prirode i okoliša. Situacija s pandemijom koronavirusa bila je sigurno neočekivani šok za sve, ali ipak vjerujem kako je veliki broj građana počeo više promišljati o stvaranju održivije budućnosti za generacije koje dolaze. Stoga smo pokrenuli kreativni natječaj i pozivamo roditelje talentiranih osnovnoškolaca i samu djecu da podjele s nama crteže koji prikazuju njihovu viziju svijeta bez otpada. Osim što se djeca mogu na kreativan način zabaviti u trenutnoj situaciji ograničenog kretanja, njihovi crteži će pomoći promociji važnosti odgovornog ponašanja prema okolišu“, istaknuo je Matej Matić iz udruge Mladi u EU.

Natječaj za osnovnoškolce bit će otvoren od 18. svibnja do 7. lipnja i dostupan na službenim web i Facebook stranicama udruge Mladi u EU. Žiri će činiti predstavnici sudionika u projektu: Francesco Lombardi (udruga mladih ”Mladi u EU”), Nastia Alfier (Društvo arhitekata Šibenik), Ivana Spahija (Zeleni grad Šibenik d.o.o.) i Vera Jergović Bolanča (JU Tvrđave kulture Šibenik), koji će odabrati dva najbolja rada, dok će o trećem odlučiti građani pomoću broja prikupljenih like-ova na Facebook stranici Udruge Mladih u EU, gdje će biti objavljeni svi pristigli radovi. Pobjednički radovi uljepšat će tri Bigbelly pametna kontejnera za otpad koji će biti postavljeni na šibenskim ulicama.

„Edukativne aktivnosti građana samo su dio doprinosa uspješnijem gospodarenju otpadom u Šibeniku. Osim samih građana, veliki dio zagađenja na šibenskim ulicama i plažama generiraju brojni turisti koji tijekom sezone posjete grad. Stoga je od iznimne važnosti osigurati i adekvatnu infrastrukturu za gospodarenje odpadom, čemu ovaj projekt svakako nastoji doprinijeti“, naglasio je Matić.

Bigbelly rješenja, zahvaljujući ugrađenoj preši, znatno povećavaju kapacitet kontejnera, a pomoću sustava dojave signaliziraju kada ih je potrebno isprazniti te tako štede vrijeme i financijska sredstva. Osim tri Big Belly kontejnera, u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Zeleni Grad Šibenik i Tvrđavom kulture, na tvrđavama sv. Mihovila i Barone bit će postavljeno 15 kanti za odvajanje otpada te dodatnih 20 kontejnera za odvajanje otpada na šibenskim plažama.

S obzirom da je Šibenik i od strane UNICEF-a prepoznat kao grad djece koji svake godine promovira sve oblike dječjega umjetničkog stvaralaštva, u slučaju normalizacije situacije i ponovne revitalizacije društvenih događanja, veliki dio edukativnih aktivnosti ovoga projekta bit će usmjeren prema djeci i mladima. Kako bi se poticala svijest o važnosti zaštite okoliša od najranije dobi, u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik organizirat će se kreativne eko radionice koje će biti dio edukativnog programa ustanove Moja tvrđava znanja, a održavat će se u prostorima Tvrđave Barone i Tvrđave sv. Mihovila. Također, tijekom godine održat će se akcije čišćenja šibenskih plaža, a eko radionica projekta Šibenik Zero Waste City postat će centralni dio edukativnog programa popularnog adventskog događanja za djecu Adventurica.

Projekt Šibenik Zero Waste City u potpunosti je financiran od strane The Coca-Cola Foundation, zaklade usmjerene unaprjeđenju zajednica u kojima posluje tvrtka Coca-Cola.

Pametni Big Belly kontejner može prenijeti tvoju poruku do brojnih sugrađana i turista koji posjećuju Šibenik, pritom prikupljajući otpad s gradskih ulica u svoj veliki trbuh.

Sve što trebaš učiniti je zamisliti svoj idealni svijet bez otpada i prenijeti ideju na papir. Crtež koji će krasiti BigBelly na šibenskim ulicama može prikazivati najrazličitije motive koji su te inspirirali, poput parkova, plaža, tvojih omiljenih gradskih lokacija ili nešto sasvim neuobičajeno što je proizvela samo tvoja mašta.

Odabir tehnike izrade također ti ostavljamo na izbor. Možeš upotrijebiti bilo koji alat za crtanje, slikanje, bojanje ili izradu kolaža, a ukoliko se bolje snalaziš u digitalnom svijetu, možeš upotrijebiti i razne aplikacije i programe za izradu svog crteža.

Svoj crtež možeš fotografirati ili skenirati u visokoj rezoluciji te nam dostaviti u JPG ili PNG formatu do 7. lipnja 2020. godine na e-mail adresu: info@mladi-eu.hr. Ukoliko tvoj rad bude odabran, a nije dostavljen u dovoljno visokoj rezoluciji, u ponovnom skeniranju će ti pomoći udruga Mladi u EU i stoga te molimo da čuvaš svoj rad do objave pobjednika.

U natječaju mogu sudjelovati svi polaznici osnovnih škola u Gradu Šibeniku, a odabrani radovi biti će objavljeni Facebook i Instragram stranici udruge Mladi u EU.

Raspored vožnji brodova prema Jadriji i Martinskoj

Raspored vožnji brodova prema Jadriji i Martinskoj

I ovog ljeta Šibenčani i njihovi gosti će do Martinske i Jadrije moći stići brodovima gradske brodske linije. Do omiljenih gradskih kupališta putnike će prevoziti brodovi Avalon i Plima od 15. lipnja do 15. rujna, a utvrđen je i vozni red za ljetnu sezonu 2024. Upravo...

Jala Brat pozvao fanove iz Dalmacije u Šibenik!

Jala Brat pozvao fanove iz Dalmacije u Šibenik!

Manje je od mjesec i pol dana do početka glazbenog spektakla na Šubićevcu u Šibeniku. Glazbeno događanje kakvo nemamo često priliku slušati u gradu, samo što nije počelo. „Ekipa, veliki pozdrav od Jale, gledamo se 20.7. u Šibeniku! Ljubi vas brat. Vodim vam i Coru“,...

Javi nam se!