Objavljeno: 16 sij, 2023
AUDIO Šibenske uspomene! ‘Eto i maškare su danas malo drukčije’

Oduvik se maškaravalo i uživalo u tome da moreš biti neko drugi bar jedan misec u godini. Danas je obićaj da se samo zadnji dan poklada napravi povorka . Sve maškare ponosno odaju od Baldekina do rive. Grupa pčelica, grupa kockica, grupa krokodila , grupa Supermena i svih mogućih kostima koje možeš za tu priliku kupiti na svakom koraku. Sve isto ili gotovo isto. I na kraju sve to završi na Mulu Krke ili tu negdi. Zapali se Krnje govori malo protiv vlasti, naroda a malo protiv svega. Krnje se zapali na ognju kako dolikuje slici svega zla koji se skupija te godine i adio do dogodine. Obićno doli na rivi svira nekakav sastav. Ljudi se malo vesele dica kupuju zogatule, balune koji sami letu, teke fritula u plastičnu čašu i amo svak svojoj kući.

Nekad je sve to bilo malo drukčije. Svaka ulica, svaki kvart priprema se za maškare. Maškaravalo se i izlazilo u grad cili misec. Maškaran si šeta po Poljani i Kalelargi, zadirkiva, provocira i glumija nešto šta nisi. I muški i ženske zajedno . Nisi zna ko je muško a ko žensko. Maškare obićno muču, ništa ne govore samo se smijulje, nešto mrmljaju i cijuću. Uvik je bilo veselo i lipo.

Poslušajte cijelu emisiju:

 

NEW FACES 2024. – Poziv mladim glazbenim profesionalcima

NEW FACES 2024. – Poziv mladim glazbenim profesionalcima

Inicijativa New Faces objavila je svoj poziv mladim glazbenim profesionalcima (do 30 godina) za 2024. godinu. Ovogodišnja misija je otkriti i podržati deset mladih talentiranih glazbenih profesionalaca iz regije te ih tako osnažiti da svoje glazbene snove pretvore u...

Javi nam se!