Objavljeno: 25 kol, 2022
AUDIO: No pasaran – ograđivanju plaža i njihovom izuzimanju iz javne upotrebe

„Stojimo iza toga da, ako smo krivo shvatili, da nam se detaljno pojasne sporni članci zakona jer smo mi interpretirali zakon točno onako kako piše, a piše da se planom upravljanja pomorskim dobrom u budućnosti jedinice lokalne samouprave mogu definirati javne plaže i plaže na kojima se može djelomično ili potpuno ograničiti javna upotreba. Ne znamo kako to drugačije shvatiti, osim na način da će se koncesijama, dodjelom koncesija, koncesijskih odobrenja ili po novom dozvolama na određenim mjestima omogućiti zatvaranje plaža odnosno njihovo gospodarsko korištenje bez mogućnosti javnog korištenja. I to nam je zapravo sad najveći problem”, pojasnila je za Radio Šibenik, Maja Jurišić, predsjednica Pokreta otoka, nakon što su iz iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture ‘optužili’ da su krivo razumjeli Nacrt Prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koje je donijela radna skupina na čelu s resornim Ministarstvom.

Osim Pokreta otoka, nezadovoljna novim Prijedlogom Zakona je i Ivana Marković, SDP-ova gradonačelnica Supetra, koja smatra da Vlada ne smije od DORH-a preuzeti jurisdikciju nad pomorskim dobrom niti je dobro da se jedinicama lokalne samouprave da mogućnost da samostalno definiraju plan pomorskog dobra i kategoriju plaža.

„Apsolutno nedopustivo! Možemo misliti što bi se događalo u Republici Hrvatskoj kad bi svaki gradonačelnik ili načelnik na ovaj način definirao kategorizaciju plaža”, kazala je, među ostalim, Ivana Marković u emisiji Radio Šibenika ‘Utorkom aktualno’.

Da plaže trebaju ostati opće dobro smatra i Jadranka Fržop, HDZ-ova ravnateljica Lučke uprave Šibensko – kninske županije, članica Saborskog odbora za pomorstvo te bivša pomoćnica ministra u Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture. Fržop ističe da Hrvatskoj treba novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji se zadnji put mijenjao davne 2003. godine no da bi se više trebao baviti inspekcijskim nadzorom kojeg trenutačno nema ni u praksi ni u teoriji ni u spomenutom Prijedlogu Zakona.

Koji su idući koraci članova Pokreta otpora ili koliko je daleko spremna ići gradonačelnica Supetra koja je javno poručila „nema šanse da ćemo dopustiti ovaj Zakon”, poslušajte u emisiji ‘Utorkom aktualno’ urednice Snježane Klarić: – No pasaran.

 

 

 

Naslovna fotografija: Ilustracija, arhiva

NEW FACES 2024. – Poziv mladim glazbenim profesionalcima

NEW FACES 2024. – Poziv mladim glazbenim profesionalcima

Inicijativa New Faces objavila je svoj poziv mladim glazbenim profesionalcima (do 30 godina) za 2024. godinu. Ovogodišnja misija je otkriti i podržati deset mladih talentiranih glazbenih profesionalaca iz regije te ih tako osnažiti da svoje glazbene snove pretvore u...

Javi nam se!