Objavljeno: 20 lip, 2020
60. Međunarodni dječji festival je otvoren

Jubilarni 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku dočekao je svoje otvorenje, a njegov početak označilo je već tradicionalno podizanje festivalske zastave. Nakon dugih priprema i mijenjanja planova zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj, Festival je svečanim otvorenjem počeo sa svojim dvotjednim programom.

Ove je godine prvi put na otvorenju Festivala bio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković. Svake je godine MDF u Šibeniku pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Hrvatske pa je tako i ove godine došao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik predsjednika za kulturu, Zdravko Zima. Zima je održao govor u kojem je pozdravio Festival i zahvalio na anualnom održavanju jednog od najvećih i najuglednijih kulturnih zbivanja u ovom dijelu Europe.

Ministrica kulture i predsjednica Festivalskog vijeća MDF-a, Nina Obuljen Koržinek, na otvorenju programa održala je govor u kojem je zahvalila ravnatelju Jakovu Biliću, njegovim suradnicima na organizaciji i umjetnicima koji sudjeluju u jubilarnom 60-om festivalskom izdanju. Također je poručila: ,,Naši nacionalni festivali održavaju se u nekim drugačijim okolnostima, bez stranih gostiju, s puno hrvatskih umjetnika. Po ovom odazivu vidim da će se Šibenik kroz ova dva tjedna potvrditi kao svjetsko središte umjetnosti za djecu i mlade. Želim vam da budete odgovorni, pažljivi, da uživate i da prenesete vašim prijateljima koji nisu mogli doći da Festival ide dalje i da ih čekamo ponovno sljedeće godine.“

 

 

Gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, pozvao je na odgovornost i naglasio: ,,Festival će ostati zapamćen jer se događa u ponosnom Šibeniku, u jednoj priči svjetske krize koju nitko nije mogao predvidjeti. Hrvatski se narod, kao što je bezbroj puta pokazao, nije predao ni u ovoj krizi.”

Predstavom „Uspavanka za mišića“ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku otvoren je Festival. Nastupio je i dječji zbor Zdravo maleni s istoimenom himnom autora Arsena Dedića .
Festivalsko otvaranje tradicionalno je završeno svečanim vatrometom koji je izazvao veliko oduševljenje posjetitelja, a slavlje će se nastaviti do dugo u noć poznatom šibenskom feštom.

 

 

Podsjećamo, Festival traje od 20. lipnja do 4. srpnja, a program Festivala moguće je pogledati OVDJE.

NEW FACES 2024. – Poziv mladim glazbenim profesionalcima

NEW FACES 2024. – Poziv mladim glazbenim profesionalcima

Inicijativa New Faces objavila je svoj poziv mladim glazbenim profesionalcima (do 30 godina) za 2024. godinu. Ovogodišnja misija je otkriti i podržati deset mladih talentiranih glazbenih profesionalaca iz regije te ih tako osnažiti da svoje glazbene snove pretvore u...

Javi nam se!