Objavljeno: 3 sij, 2022
Otkrijte što vas čeka u siječnju u art kinu Arsen!

U novu godinu art kino Arsen stupa s nizom filmskih noviteta koji najavljuju impresivnu i dinamičnu kinematografsku sezonu.

U siječnju će se na programu naći najbolji europski film godine Quo vadis, Aida? bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, fascinantna i originalna inačica mjuzikla u režiji jednog od najinovativnijih redatelja današnjice Leosa Caraxa, provokativno ostvarenje Rumunja Radua Judea, novi film P. T. Andersona te dvije nagrađivane drame nastale prema romanima jednih od najvažnijih suvremenih spisateljica. Nakon odabranih predstavnika francuske, britanske i rumunjske kinematografije, program Češljaonica donosi rusko ostvarenje koje priziva ono najbolje od Bergmana i Tarkovskog, dok najmlađu publiku očekuju četiri animirana naslova.

U PRVOM TJEDNU

Osim uz Paralelne majke Pedra Almodóvara, nježnu filmsku odu majčinstvu, u novu godinu zagazit ćemo uz pravu filmofilsku poslasticu – projekciju dugo iščekivanog novog nastavka kultnog filmskog serija koji je na samom kraju prošlog milenija redefinirao žanr znanstvene fantastike. Matrix: Uskrsnuća na velikom platnu ponovno ujedinjuje Keanua Reevesa i Carrie-Anne Moss kao ikoničke likove Neo i Trinity u distopijskoj sagi čija temeljna premisa počiva na ključnom pitanju: popiti crvenu ili plavu pilulu?

Na platnu kina Arsen naći će se i potresan film Jasmile ŽbanićQuo vadis, Aida?, čiji je nedavni trostruki trijumf na dodjeli Europskih filmskih nagrada (nagrade za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glumicu – Jasna Đuričić) potvrdio da se radi o jednom od najvažnijih filmova proteklih godina. Ostvarenje koje o jednoj od najvećih tragedija na ovim prostorima, genocidu u Srebrenici, govori kroz perspektivu karizmatične naslovne junakinje bilo je nominirano i za Oscara, a našlo se i na brojnim listama najboljih recentnih filmova.

MJUZIKL, SATIRA, TEEN KOMEDIJA

Enfant terrible francuske kinematografije Leos Carax u svom prvom filmu na engleskom jeziku spojio je Adama Drivera i Marion Cotillard u tragikomičnoj muzičkoj fantaziji Annette čiju glazbu potpisuje američki pop duo Sparks. Nakon što je prije desetak godina osvojio kritiku svojim enigmatičnim ostvarenjem Sveti motori, Carax nastavlja eksperimentirati filmskim medijem i dekonstruirati žanrove, donoseći jedan od najoriginalnijih filmova godine koji mu je u Cannesu priskrbio nagradu za režiju.

Dio siječanjskog repertoara čini i provokativna i neumoljiva satira o apsurdima i licemjerjima današnjice ovjenčana berlinskim Zlatnim medvjedom, Baksuzno bubanje ili bezumni pornić u režiji jednog od najvažnijih rumunjskih filmaša današnjice, Radua Judea.

Evokativnu posvetu Kaliforniji 1970-ih, klasicima žanra filma o odrastanju i prvim ljubavima pruža novi film Paula Thomasa AndersonaLicorice Pizza. Ova optimistično-nostalgična teen komedija, koja ujedno secira tadašnju holivudsku industriju, inspirirana je djetinjstvom samog redatelja, a ispunjena je dobro poznatim ritmovima rock klasika Davida Bowieja, Paula McCartneyja, Cher i Sonnyja i drugih.

ADAPTACIJE ROMANA

Zagonetna psihodrama nastala prema istoimenom kratkom romanu Elene Ferrante, Mračna kći, redateljski je prvijenac holivudske glumice Maggie Gyllenhaal koji joj je u Veneciji donio nagradu za najbolji scenarij. U ovom nešto drugačijem pogledu na majčinstvo virtuozno odigranu glavnu ulogu tumači Olivia Colman. Još jedan literarni klasik nedavno je dobio svoju filmsku inačicu: autobiografski roman Annie Ernaux adaptirala je redateljica Audrey Diwan, a njezina moćna i napeta drama Događaj o psihološkoj i emotivnoj borbi mlade žene za pravo na biranje vlastita životnog puta ljetos je u Veneciji nagrađena Zlatnim lavom.

PONOVLJENE USPJEŠNICE I NOVA ČEŠLJAONICA

Tijekom siječnja publika art kina Arsen ponovno će moći pogledati film Spencer renomiranog čileanskog sineasta Pabla Larraína o turbulentnom razdoblju kraha braka princeze Diane i princa Charlesa, novu komediju oskarovca Danisa Tanovića Deset u pola te regionalni kino hit Toma, biografski film Dragana Bjelogrlića o legendarnom pjevaču Tomi Zdravkoviću.

U sklopu kinotečnog programa Češljaonica gledamo film Bez ljubavi u kojem ponajbolji suvremeni ruski redatelj, Andrej Zvjagincev, portretira bračni par suočen s raznim krizama, ali i današnju Rusiju nad kojom se nadvija sivilo posvemašnje korupcije i političke autokracije.

ZA NAJMLAĐE FILMOFILE

Na nedjeljnim matinejama najmlađu će publiku zabaviti, očarati i na razmišljanje potaknuti plejada šarmantnih likova koji će prodefilirati kinoplatnom u ukupno četiri animirana sinkronizirana filma. Novi hit iz Pixarova studija Duša, u režiji oskarovca Petea Doctera čija su Nebesa postala instantni klasik animirane kinematografije, s lakoćom miješa humor i dramu u temi o ljepoti postojanja i životnom optimizmu. S izazovima i prednostima suvremenih obitelji kroz uzbudljivu priču o snovitom svijetu mašte najmlađe će upoznati danski film Tvornica snova, dok će ih Moja čudovišna obitelj 2 zabaviti novim pustolovinama jedne samo naizgled obične obitelji. Iz studijske tvornice Walt Disney stiže pak šarmantni Encanto: naš čarobni svijet o magijom ispunjenom mjestu u planinama Kolumbije.

SVE INFOMACIJE NA kucaarsen.hr

Detalji o programu i ulaznice su dostupni na kucaarsen.hr, a novosti iz programa potražite i na službenom Facebook te Instagram profilu Kuće umjetnosti Arsen.

Javi nam se!