Objavljeno: 27 lis, 2022
Nova Erasmus+ mobilnost! Novi zadaci, nova prijateljstva

Proteklog tjedna OŠ ‘Meterize’ još jednom bila domaćin u okviru Erasmus+ projekta „Call of Poseidon“. Opet su ugostili prijatelje iz španjolskog Coina, švedske Eskilstune i talijanskog Tremestieri Etnea te zajedno s njima odradili brojne projektne zadatke, ali im i predstavili ljepote našeg grada i županije.

Nakon uvodnog programa te dramskih igara upoznavanja, svi su sudionici prezentirali jedan od projektnih zadataka (Marine biodiversity). Doznali su koliko su zagađena mora koja se nalaze oko gradova iz kojih partneri dolaze, kao i oko Jadranskog mora. Svi učenici su predložili i svoje ideje kako smanjiti zagađenja mora te naglasili važnost očuvanja mora i morskih površina.

Gosti su nakon školskih obaveza posjetili šibenske tvrđave Barone, sv. Mihovil, obišli gradsku jezgru i gradske znamenitosti, a zahvaljujući svojim domaćinima (obiteljima) divili su se i ljepotama Nacionalnog parka Krka.

Jedan od projektnih zadataka odveo ih je i u Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu gdje su se upoznali s njihovim aktivnostima. Učenici su se mogli okušati u ulozi znanstvenika te istražiti kapljice mora kroz jedan od najskupljih i najpreciznijih mikroskopa. Nekima se toliko svidjelo da su naglasili kako bi jednoga dana i sami voljeli raditi na ovakvom mjestu.

Primošten i Betina, točnije Muzej betinske drvene brodogradnje bile su iduće postaje u okviru mobilnosti. Šetnja starim dijelom Primoštena te kupanje za najhrabrije, posebno je oduševilo goste. Vrlo zanimljiv bio im je i posjet betinskom muzeju, u kojem su slobodno mogli istraživati i okušati se u brojnim digitalnim igrama. Naučeno su i demonstrirali na radionici izrade čuvenih gajeta od papira te su uspjeli stvoriti zanimljive i moderne gajete.

Sve odrađene radionice povezane su uz temu ove mobilnosti – Zagađenja mora. Također, za vrijeme boravka u školi sudjelovali su na satovima Glazbene kulture (prof. Sonja Batur) na kojima su uvježbavali himnu projekta, na satovima Likovne kulture (prof. Antoni Paškov) slikali su i animirali valove, a na satovima Hrvatskog jezika (prof. H. Šarić i I. Krnić) pokretom i riječju stvorili su dramske minijature koje su predstavili na završnoj svečanosti.

Za uspješan završetak mobilnosti svi učenici i učitelji nagrađeni su poklonima i certifikatima. Svi gosti su oduševljeni boravkom, presretni što su naučili mnogo toga, ali i ono najvažnije – stekli nove prijatelje.

Evo što o ovoj mobilnosti u ovom Erasmus+ projektu misle učenici koji su sudjelovali u projektu:

Petra Blažević
Sudjelovala sam u Erasmus+ projektu i uvijek ću pamtiti ovo nezaboravno iskustvo. Ugošćivala sam dva puta i odlično se provela! Stekla sam nove prijatelje i sjećat ću se svih naših druženja i malog partija u školi. Uživala sam u izletima i drugim različitim aktivnostima, ali sam i naučila još nešto o Jadranskom moru i vodama svijeta. Znam koliko je voda bitna za planet Zemlju i cijeli život na njoj, a otpad u moru i na kopnu, mikroplastika i prekomjerni izlov ribe su samo neki od uzroka zagađenja voda u svijetu. Ljudi trebaju pomoći Zemlji i smanjiti količinu otpada te reciklirati i potaknuti sljedeće generacije da spase budućnost Zemlje. Ovu priliku da se pridružim Erasmus+ projektu nikad ne bih odbila jer potiče na očuvanje voda i okoliša, daje uzbudljivo iskustvo koje ću pamtiti do kraja života!

Ana Čilaš
Sudjelovala sam u erasmus plus projektu i ove godine mi je bilo prvo domaćinstvo. Zabavili smo se,bilo je odlično. Posjetili smo Split,Primošten,otok Murter i naravno Šibenik,ta putovanja nikada neću zaboraviti iz jednog razloga,a to je što sam putovala sa najboljim prijateljima iz Španjolske,Švedske,Italije i naravno Hrvatske.Naravno nisu bitna samo putovanja i druženja,naučila sam puno o važnosti čuvanja mora,a to je da ako zagađujemo mora da štetimo samo sebi. Smatram da je dobro sudjelovati u erasmus plus projektu jer naučimo puno novih stvari,upoznamo nove prijatelje i zabavimo se.

NEW FACES 2024. – Poziv mladim glazbenim profesionalcima

NEW FACES 2024. – Poziv mladim glazbenim profesionalcima

Inicijativa New Faces objavila je svoj poziv mladim glazbenim profesionalcima (do 30 godina) za 2024. godinu. Ovogodišnja misija je otkriti i podržati deset mladih talentiranih glazbenih profesionalaca iz regije te ih tako osnažiti da svoje glazbene snove pretvore u...

Javi nam se!