Objavljeno: 31 kol, 2022
AUDIO Hrvatska,mala zemlja za velike pljačke: Odvjetnik Škarica: 813 milijuna kuna samo srećom nije izneseno iz zemlje

„Nevjerojatno da tolika količina novca prođe ispod radara kontrolnih mehanizama unutar firme i nevjerojatno mi je da kontrolni mehanizmi izvan firme to nisu mogli primijetiti”, kazao je za Radio Šibenik, poznati šibenski odvjetnik, Krešimir Škarica o slučaju pljačke u INA-i u kojoj su među uhićenima direktor u INA-i Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

ZAKAŠNJELA REAKCIJA

Da banke nisu primijetila sumnjive uplate na račune i o tome obavijestile nadležne institucije, USKOK ne bi imao što raditi protekli vikend niti bismo danas govorili o najvećem iznosu u hrvatskoj povijesti koji je blokiran na bankovnim računima, a radi se o 813 milijuna kuna. USKOK procjenjuje da je šteta koja je malverzacijama s plinom počinjena INA-i još i veća. Unatoč tome, premijer Andrej Plenković, među prvim reakcijama čestita institucijama i organizacijama na dobro obavljenom poslu.

„Da sam na mjestu premijera ne bih bio toliko ponosan i ne bih se toliko ponosio institucijama koje rade prije svega zato što je reakcija zakašnjela i samo srećom ili nepažnjom samih počinitelja taj novac nije iznesen preko granice”, kazao je u radijskoj emisiji odvjetnik Krešimir Škarica.

Da nema razloga za čestitanje, smatra i Sandra Benčić iz Možemo! koja je za Radio Šibenik rekla da bi sad trebalo biti dovoljno razuma i sposobnosti za suradnju preko cijelog političkog spektra jer se nalazimo u energetski zaista izvanrednoj situaciji. „Ono što me zabrinjava je što se u Hrvatskoj još uvijek ponašamo kao da se radi o nekom privremenom poremećaju ili nećemu što će samo od sebe nestati. Međutim, to nije tako”, upozorila je saborska zastupnica, dodajući da će Možemo! dati konkretne prijedloge što je to što u energetskoj politici možemo napraviti odmah sad, a što je to što se može napraviti srednjoročno pa da se nešto poboljša kroz dvije – tri godine.

NEMA NOVCA ZA POMOĆ NO ZA KRAĐU IMA UVIJEK

Pritisak na ne samo vladajuću stranku nego i na njihove koalicijske partnera u razgovoru za Radio Šibenik najavio je i potpredsjednik SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić. „Sustav upravljanja u javnom sektoru u Hrvatskoj ne postoji”, kazao je Hajdaš Dončić, dodajući: „Ovdje su i javne tvrtke i tvrtke u većinskom državnom vlasništvu premrežene različitim koruptivnim aktivnostima i onda vam vladajući često kažu da nema dovoljno novca za energetske vaučere ili za socijalne transfere u doba najveće inflacije ili najveće energetske ugroze koja se pamti zadnjih 50 – 60 godina. Samo iz tih milijardu kuna ili milijardu i pol kuna dobiti INA-e u prvom kvartalu i dobiti HEP-a vi biste mogli bez problema za milijun pojedinaca ili milijun obitelji ostvariti tisuću kuna subvencije.”.

Što su sve rekli na temu jedne od najvećih pljački u Hrvatskoj poslušajte u nastavku:

 

Javi nam se!
%d blogeri kao ovaj: