Uz Dan borbe protiv AIDS-a: Stopa HIV infekcije na području Šibensko-kninske županije ispod državne stope

0

U povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a iz Zavoda za javno zdravstvo ŠKŽ, poslali su priopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

“Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u 2016.godini s HIV infekcijom živjelo je oko 37 milijuna ljudi, od čega je bilo oko 2 milijuna novih slučajeva zaraze HIV-om. Od posljedica AIDS-a umrlo je oko 1 milijun ljudi. Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC/WHO) u 31 zemlji Europske unije bilježi se oko 30 000 novih dijagnoza HIV infekcije što čini stopu od 63 na milijun stanovnika. Najčešći put prijenosa je i dalje spolni odnos između muškaraca (42%), a drugi najčešći put je spolni odnos između žene i muškarca (32%). HIV infekcija i AIDS i dalje su od javnozdravstvenog značaja u svijetu i Europi.

Hrvatska je i dalje zemlja niska rizika za HIV infekciju. Od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj je do studenog 2017.godine registrirana 1521 osoba(1341 muškaraca i 180 žena), od kojih je 496(33%) oboljelo od AIDS-a, a 262 je umrlo, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Stopa obolijevanja je 21 na milijun stanovnika, što je tri puta manje od europskog prosjeka (podaci: Hrvatski zavod za javno zdravstvo). Pobol od AIDS-a stagnira, a smrtnost lagano pada, između ostaloga zahvaljujući i poboljšanoj i u Hrvatskoj svima dostupnoj terapiji.

Prvi slučaj zaraze HIV-om u Šibensko-kninskoj županiji registriran je 1987.godine, a do kraja 2016.godine bila su 22 slučaja HIV/AIDS pacijenata. Od AIDS-a je umrlo 8 osoba. Među HIV/AIDS bolesnicima  bilo je 20 muškaraca i 2 ženske osobe od kojih se 13 inficiralo u inozemstvu, 8 u Hrvatskoj, a za jednu osobu nije poznato gdje se inficirala.

Stopa HIV infekcije na području Šibensko-kninske županije je 8 na milijun, te  je ispod državne stope. Što se tiče pripadanja grupama povišenog rizika oboljeli su: homo/biseksualci (50%), heteroseksualni-izvan trajne veze (22,7%), heteroseksualni od stalnog partnera/ice (4,5%), injiciranjem droga (13,6%), dijete zaražene majke (4,5%), nepoznato (4,5%).  U raspodjeli prema dobi, najveći postotak je bio u dobnoj skupini 25-29 godina (27%). Najmlađa oboljela osoba bila je u dobi do 4 godine, a najstarija u dobnoj skupini od 61 do 65 godina.

U raspodjeli prema spolu, muškarci 11 puta češće obolijevaju od žena. U našoj županiji nije bio ni jedan slučaj prijenosa HIV-a darovanom krvi ili krvnim derivatima.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a važno je podsjetiti da Nacionalni program za suzbijanje AIDS-a postoji od 1983.godine i stalno se provodi, što je sigurno utjecalo na nisku incidenciju AIDS-a koji je znatno učestaliji u  najzahvaćenijim zemljama Europe. U slučaju bilo kakvih pitanja oko te bolesti treba se javiti izabranome liječniku opće medicine  ili nadležnom epidemiologu u županijskom zavodu. U Hrvatskoj su otvorena savjetovališta za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV.

U Šibensko-kninskoj županiji testiranje na HIV radi se u Službi transfuzije Opće bolnice Šibenik. Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a može se zaključiti da oko ove bolesti i dalje vrijede jednaka upozorenja, mnogo puta ponavljana, a to je da se bolest može i treba spriječiti, kako znamo da se prenosi putem krvi i spolnim putem.”