Dok hrvatski poljoprivrednici Tolušića brane, drugi ga oštro napadaju

0

Ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića oštro je zbog pravilnika o naknadama na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja napala stranka “Zelena lista”, koju su u ožujku osnovali disidenti iz HSS-a. Tvrde da je Tolušić ishitreno izazvao trgovinski rat sa zemljama CEFTE na čijem su tržištu hrvatski izvoznici itekako prisutni. Nepotrebno je, kažu, zaoštrio odnose i s premijerom Andrejem Plenkovićem, prenosi hrt. Govori  Nenad Matić.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te udrugama poljoprivrednika smatraju,pak, da je drastično poskupljenje bilo opravdano. Trebalo je, kažu, domaćeg potrošača zaštititi od robe koja u zemlju ulazi bez odgovarajućih kontrola, a domaćeg proizvođača učiniti konkurentnijim. Stoje uz ministra Tolušića i traže sastanak s premijerom Plenkovićem, izjavio je Hrvoje Gregurić iz Zajednice udruga povrćara.

“Imamo širu podršku udruga u RH. Smatramo da je ministar Tolušić novim pravilnikom napravio dobar potez. Kroz granice nam dolazi voće i povrće za koje smatramo da ne zadovoljava standarde kvalitete RH i EU-a, a veća kontrola više i košta”, kazao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore. “Svi hrvatski poljoprivrednici su morali proći tečaj i izobrazbu o primjeni herbicida i sve je to koštalo, za razliku od naših susjeda, koji to ne moraju i zato su kontrole važne”, dodao je.

 

Komentirajte