SOS e – priručnik dostupan svima zainteresiranima za edukaciju o okolišu

0

Iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja “Argonauta” javljaju kako je  SOS e-priručnik koji sadrži 6 edukativnih radionica o morskim i okolišnim temama, sada dostupan svim zainteresiranima za edukaciju o okolišu.

E-priručnik je “spreman za uporabu” te je namijenjen svima koji rade s mladima i koji žele promovirati zaštitu mora i povezanost s prirodom. Teme koje obrađuje su energija, morski psi, invazivne vrste, onečišćenje plaža, upravljanje brodskim otpadom i svakodnevnoj uporabi plastike te načinima kako da promijenimo svoj odnos prema morskom okolišu.

Radionice mogu poslužiti kao generator ideja, mogu se prilagoditi ili koristiti u originalnom obliku, a nastale su suradnjom 29 zaljubljenika u more i okoliš na međunarodnom seminaru Save Our Seas (SOS) održanom u Murteru početkom rujna 2017. godine.

Da podsjetimo, seminar je provela udruga Argonauta, a okupio je 29 profesionalaca i zaljubljenika u morski okoliš iz Grčke, Italije, Španjolske, Portugala, Turske, Latvije i Hrvatske. Sudionici su kroz devet dana učili i razmjenjivali iskustva i vidike o aktualnim temama u morskom okolišu te načinu povezivanja formalnog obrazovanja (stvarnih činjenica, znanstvenih metoda, istraživanja) s neformalnom edukacijom (npr. igre, predavanja, radionice). Seminar je za cilj imao poboljšanje vještina i kompetencija svih sudionika kako bi u budućnosti nastavili djelovali kao treneri mladih, te se specijalizirali za prijenos znanja, vještina i kompetencija potrebnih mladima da bi se uspješno nosili s izazovima koje nam nose problemi vezani uz klimatske promjene i stanje mora i oceana danas.

Nadamo se da će SOS e-priručnik pronaći svoje mjesto na raznim radionicama, seminarima, školama te da će poslati apel široj javnosti o važnosti mora. Njegova važnost se naročito očituje danas, gdje se na jednom kraju zemaljske kugle borimo s ekstremnim hladnoćama i poplavama, a na drugom s eksternom toplinom, požarima i sušom.

SOS e-priručnik možete pronaći na linku:

https://www.argonauta.hr/wp-content/uploads/2018/01/E-booklet-Save-Our-Seas.pdf