Podignuta optužnica protiv Suzi Vatavuk

0

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv 51-godišnje Suzi Vatavuk, bivše ravanteljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko – kninske županije zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

U službenom priopćenju ne navodi se identitet žene a optužnicom ju se  tereti da je 17. ožujka 2005., postupajući u svojstvu ravnateljice jednog zavoda; s ciljem da si pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist; protivno zakonudonijela odluku kojom sebi kao ravnateljici zavoda i liječnici specijalisti uvela naknadu za pripravnost, iako ona nije bila niti je mogla biti u pripravnosti, već samo liječnici raspoređeni u jednoj službi.

Tereti ju se da je zatim svaki mjesec, kao ravnateljica zavoda, odobravala sebi isplatu naknade za pripravnost zajedno s redovitom plaćom, primajući naknadu za pripravnost sve do veljače 2014. godine, kada je nadležni zavod , provodeći nadzor utvrdio da nezakonito prima naknadu za pripravnost.

 

Okrivljenicu se tereti da joj je u navedenom vremenu na ime takve pripravnosti isplaćeno oko 388.760 kuna u neto iznosu, dok je zavod uz navedeni neto iznos uplaćivao doprinose, poreze i prireze pa je oštećen za ukupan novčani iznos od oko 614.570 kuna.

Kada je nadležna policijska uprava sredinom 2016. godine započela s kriminalističkim istraživanjem, okrivljenicu se tereti da je iz ureda šefice računovodstva zavoda uzela i u svom uredu sakrila zapisnike sa sjednica upravnog vijeća zavoda iz 2005. godine. Potom je od šefice računovodstva pisanim putem zatražila dostavu zapisnika, a kako što ih ova u svom uredu nije pronašla te ih nije mogla dostaviti, okrivljenica joj je izrekla opomenu pred otkaz ugovora o radu prikazujući da je šefica računovodstva izgubila zapisnike.

Nakon što je oštećeni zavod dopisom od 15. rujna 2017. podnio imovinskopravni zahtjev u iznosu od 614.576,94 kune protiv okrivljenice, u optužnici je predloženo da sud u cijelosti prihvati tako podneseni imovinskopravni zahtjev oštećenog zavoda.

 

(foto:jutarnji list)