Počinje akcija “Mir i dobro”

0

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira i  opće sigurnosti osoba i imovine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine će se u vremenu od 15. prosinca 2017.g. (petak) do 8. siječnja 2018.g. (ponedjeljak) na nivou Ministarstva unutarnjih poslova provoditi operativna akcija «MIR I DOBRO».

Cilj ove akcije je sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Stoga, kao i do sada, u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme iz policije apeliraju  na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava na način kojim se može izazvati opasnost za osobe i imovinu, kao i veće uznemirenje građana. Posebno apeliraju na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno improvizirajućih sredstava kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice.

Protekle godine  je na području Šibensko-kninske županije u ovo vrijeme, zbog nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu jedan maloljetnik lakše ozlijeđen.

Iz policije upozoravaju građane na obvezu pravilne uporabe i propisan način prometa pirotehničkih sredstava za zabavu, sukladno odredbama  Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, koji, između ostaloga propisuje da:

– Pirotehnička sredstva namijenjena za vanjsku uporabu na otvorenim prostorima, kategorije F2 u koje spadaju petarde, žabice, manje rakete i drugi slični proizvodi, i kategorije F3, u koje spadaju rakete, fontane, vodopadi, petarde s bljeskom i drugi slični proizvodi, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja građanima starijim od 18. godina.

    – Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava dozvoljena je građanima starijim od 18. godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

– Pirotehnička sredstva kategorije F2,F3,T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4,P1,P2,T1 i T2 za osobne potrebe.