Ministarstvu kulture predstavljen Geonucleus.SI, osobna karta Šibenika

0

Predstavnici Društva Juraj Dalmatinac iz Šibenika bili su u radnom posjetu
Ministarstvu kulture! U nazočnosti državnih tajnika  Ivice Poljička i Krešimira Partla, stručnih zaposlenika Ministarstva, te predstavnika nekih od državnih kulturnih institucija, članovi Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac održali su prezentaciju te predstavili projekt informacijskog sustava kulturno-povijesne cjeline Šibenika, pod radnim
nazivom Geonucles.SI. Predstavljene su dosadašnje provedene aktivnosti te su dionici upoznati s budućim aktivnostima do potpune funkcionalnosti sustava.

Konačni produkt navedenog projekta je javno dostupni web portal na kojem bi, u jednostavnom sučelju, bili dostupni svi raspoloživi podaci za svaku građevinu unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline Šibenika, uključivo i ono najvrjednije, načela i smjernice za njihovu obnovu.

U raspravi koja je uslijedila nakon prezentacije, sudionici su prepoznali važnost projekta kojim će svaka građevina u zaštićenoj povijesnoj jezgri Šibenika dobiti svoju „osobnu kartu“, te posebno istaknuli važnost da inicijativa za informacijski sustav dolazi iz lokalne zajednice, od udruge koja djeluje na lokalnom, šibenskom nivou, koja želi doprinijeti zaštiti svoje kulturne baštine.

Potom, zaljubljenici u šibenske starine, susreli su se i s ministricom kulture dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek. U kratkom i sadržajnom susretu predstavnici Društva predstavili su svoj
minuli rad i planove za budućnost, a između ostalog ministrica je izrazila zadovoljstvo radom Društva, te posebno naglasila značaj civilnog društva, naročito u kulturi.