Radio Šibenik – LIVE

UPRAVO U ETERU

Title

Artist


Korona virus info

Zaraženi u RH

1407 (+64)

Umrli

20 (+1)

Izliječeni

219 (+40)

Šibensko-kninska županija

57 (+9) / 1 / 0

Ažurirano: 09.04.2020. u 14:05
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Raste broj oboljelih osoba od COVID-19 u Šibensko-kninskoj županiji

U Šibensko-kninskoj županiji u posljednja 24 sata imamo devet novih osoba oboljelih od COVID-19. Od devet pozitivnih osoba, dvije osobe su zdravstveni djelatnici kninske bolnice. S današnjim danom ukupan broj oboljelih je 57.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 10 osoba oboljelih od COVID-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Jedan od troje pacijenata koji su na respiratoru u KBC Split odvojen je od respiratora i očekuje se njegov premještaj u šibensku bolnicu.

Među danas 9 pozitivnih osoba na koronavirus, dvije su osobe iz Šibenika koje su bliski kontakt sa oboljelom osobom iz biogradske bolnice. Jedna je osoba s područja Općine Promina koja nema prebivalište u Općini Promina i epidemiološkim izvidom je utvrđeno da je bila izložena zarazi u susjednoj županiji. Tri su osobe iz Knina od kojih su dvije zdravstveni djelatnici, a jedna je bliski obiteljski kontakt s oboljelom zdravstvenom djelatnicom. Tri su osobe s Murtera, također bliski kontakt s zaraženom osobom.

U karanteni su i dalje dvije osobe koji su državljani Republike Hrvatske. U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljena je jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije za koju je provjerom utvrđeno da kršenja mjere nije bilo.

Brojke pokazuju da još više pozornosti moramo obratiti na preporuke struke, zato ponovo apeliramo ostanite kod kuće, izlazite samo ako je neophodno jer o nama samima ovisi koliko će ovo trajati.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.
S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa bolesti COVID-19, uvodi se protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove Odluke.

Ova Odluka odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba.

Stožeri civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjere iz ove Odluke.

Obavijesti

Šibenska Elektra poziva korisnike sa šireg područja grada Šibenika da očitaju stanje brojila i dostave ga, do 14.svibnja, a sve kako bi se smanjio kontakt djelatnika Elektre i potrošača. Potrošači to mogu napraviti putem Aplikacije Moja mreža koja se zajedno sa svim pripadajućim kontaktima od e-maila preko govornog automata i besplatnog telefona mogu pronaći na web stranici HEP ODS-a ili našim društvenim mrežama. U slučaju nemogućnosti dostave očitanja stanja brojila, operator sustava će procijeniti potrošnju, poručuju iz HEP-a.

(https://mojamreza.hep.hr/, na mail: info.dpsibenik@hep.hr, govorni automat: 0800 0555, na info telefon 0800 300 415 te na telefon Elektre Šibenik: 022 246-913, ili 022 341-682)


Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije // 25.03.2020.

Nacionalni park „Krka” zatvoren je za posjetitelje od 21. ožujka u skladu s uputama nadležnih službi.

Odluka je donesena kako bi se tijekom pandemije koronavirusa osigurale nužne mjere zaštite posjetitelja, zaposlenika i stručnih suradnika. Trajanje ovakvog načina rada NP „Krka” ovisit će o informacijama i uputama Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Stožera Civilne zaštite.

Građani, poslovni suradnici i stranke sve upite prema Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka” za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti i mjera koje su na snazi mogu podnijeti u elektroničkom obliku.

Iz grada Šibenika poruka -nema naplate vrtića u vrijeme kad ga djeca ne pohađaju. No vrtići i dalje rade. U gradskim vrtićima Smilje i Maslina rad je organiziran na način da je u svakoj ustanovi dežuran po jedan područni vrtić

Na sjednici Gradskog vijeća grada Vodica doneseni su sljedeći zaključci:

Sigurnost naših sugrađana je na prvom mjestu, te se još jednom apelira na sve građane da se odgovorno ponašaju, da provode mjere samozaštite i da se pridržavaju svih do sada donesenih uputa i preporuka s ciljem sprječavanja širenja infekcije. Prevencija je ključna i trebamo kao pojedinci i kao zajednica pokazati odgovornost na način da ne širimo paniku i dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.

Sve daljnje mjere i upute Nacionalnog stožera civilne zaštite, Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, Županijskog centra 112, te Stožera civilne zaštite Grada vodica uputiti će se svim prisutnim predstavnicima političkih stranaka sukladno njihovom zahtjevu.

Vezano za moguće posljedice virusa COVID-19 na gospodarstvo koje bi mogle nastati ovisno o razvoju nastale izvanredne situacije, u narednom razdoblju pratiti će se razvoj situacije, a sukladno kojoj će Gradonačelnica u suradnji sa službama Grada razmatrati rebalans proračuna kako bi se osigurala sredstva u vidu potpore gospodarskim subjektima i socijalnim kategorijama građana.

S obzirom na potrebu pravovremenog reagiranja uslijed širenja epidemije bolesti COVIDA-19 do daljnjeg se odgađa održavanje sjednica Gradskog vijeća Grada Vodica, te će se po potrebi sastajati Međustranački kolegij ovisno o daljnjem razvoju situacije.

Iz Doma za starije i nemoćne osobe Knin izvijestili su kako zbog prevencije širenja coronavirusa do daljnjeg nema posjeta ustanovi i posjeta korisnika izvan ustanove, osim u hitnim situacijama. Zahtjevi za smještaj u Dom mogu se slati poštom ili putem e-maila. Uplate smještaja se do daljnjeg neće obavljati putem blagajne nego putem FINE, a za dodatna pitanja možete kontaktirati ustanovu na broj 660 988.

Centar za volontiranje Iskra udruge Zvonimir poziva volontere koji bi šivali maske za građane Knina da se jave na kontakt telefon 0912015125. Grad Knin će nabaviti potrebni materijal.

Grad Šibenik i Županija šibensko-kninska: Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu te Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, donesene su Odluke o preventivnoj mjeri prestanka izravnog rada sa strankama. opširnije>

Šibenski Muzej možete posjetiti i bez da dođete do njega, naravno nije to to, ali u današnje vrijeme svi muzeji imaju virtualnu setnju pa tako sada i šibenski. Virtualna šetnja je bila tek u pripremi, ali pustili su je javno s obzirom na tešku situaciju. opširnije>

Gradsko društvo Crvenog križa Vodice organiziralo je dostavu lijekova i najosnovnijih namirnica i higijene za najstarije građane koji žive sami. Svi koji trebaju takvu pomoć mogu zvati 099 505 9362. Apeliramo da se broj koristi samo u hitnim situacijama i samo za osobe koje zaista trebaju pomoć. – poručuju iz Crvenog križa Vodice.

Čempresi pogrebna služba izdala je posebne upute građanima za posljednje ispraćaje, sukladno preporukama Stožera za civilnu zaštitu. Kako bi se mogućnost širenja koronavirusa smanjila, direktor poduzeća Čepresi Joško Vuković savjetuje da na sahranu dođu samo najuži članovi obitelji i rodbina pokojnika. Osim toga, preporuka je saučešće obitelji izraziti bez pružanja ruke, grljenja i ljubljenja. Iste preporuke vrijede i za groblja u Šibensko-kninskoj županiji i Hrvatskoj, budući da je zapravo riječ o preporukama nacionalnog Stožera za civilnu zaštitu.

Opća bolnica Šibenik  će raditi samo hitne operacijske zahvate i dijagnostičke-terapijske postupke u skladu s novonastalom epidemiološkom situacijom vezanom za koronavirus. Smanjuje se i opseg kontrolnih pregleda u polikliničko-zdravstvenoj zaštiti te će o odgađanju istih i dobivanju novih termina pacijenti biti obaviješteni telefonskim putem ili putem e-maila.

U kninskoj bolnici “Hrvatski ponos” odgođeni su svi pregledi, pretrage i operacije. Stoga će se odgoditi svi tzv. hladni specijalistički pregledi (kirurgija, interna, ginekologija, pedijatrija, neurologija, ortopedija, oftalmologija) i operacije te dijagnostičko-laboratorijske pretrage do daljnjega. Svi naručeni pacijenti biti će obaviješteni telefonskim putem, a o novom terminu pregleda naknadno će biti informirani. Fizikalna terapija će se provoditi samo kod traumatoloških pacijenata.

TZ grada Šibenika radi prevencije daljnjeg širenja virusa i zaštite, privremeno ograničava rad s strankama na način da se privremeno ukidaju osobni dolasci stranaka u službene prostorije. Rad se ograničava za period do 03. travnja 2020. godine. Sva komunikacija će se obavljati putem elektroničke pošte, telefonski ili običnom poštom. Sve informacije možete dobiti na 219 073 ili na info@visitsibenik.hr.

Poštanski uredi prilagođavaju radna vremena lokacijama na kojima se nalaze, a na području čitave Hrvatske radit će najdulje do 18 sati, obavijest je iz Hrvatske pošte.

OBAVIJEST DVD BILICE – Zbog epidemije koronavirusa, a sukladno uputama nadležnih službi, velik broj građana ostaje kod kuće. U ovoj situaciji, povećava se opasnost od izbijanja požara zbog neopreznosti kod pripreme hrane, upotrebe neispravnih peći za grijanje te upotrebe električnih uređaja

OBAVIJEST DVD ŠIBENIK – Dragi građani zbog nastale situacije oko virusa COVID-19 molimo vas da ne dolazite u prostorije DVD-a Šibenik, te isto tako da izbjegavate kretanje u blizini samog DVD-a jer naše prostore trenutno koristi i JVP Šibenik sve u svrhu sprječavanja širenja virusa. Budimo odgovorni, samo zajedno ovo možemo zaustaviti! Ova mjera na snazi je do daljnjeg!

Šibenski Vodovod, prema preporukama i s ciljem suzbijanja i širenja virusa COVID-19 (koronavirusa), od ponedjeljka 16. ožujka godine svu komunikaciju s potrošačima i poslovnim partnerima odvijati putem telefona i elektronski. Vodovod i odvodnja Šibenik upućuje građane da za svoje potrebe mogu podnositi razne obrasce i zahtjeve dostupne na web stranici Društva
– Ovim putem pozivamo sve građane da sva svoja pitanja i informacije zatraže na broj telefona 022/311 830 i putem e-maila kontakt@vodovodsib.hr.

HAC smanjuje cijenu ENC-a za 40 posto: Želimo umanjiti mogućnost prenošenja zaraze koronovirusom putem gotova novca i kartica opširnije>

Gradsko društvo crvenog križa Šibenik ne radi sa strankama. Skladište odjeće i obuće također neće raditi te u skladu s tim neće zaprimati rabljenu odjeću i obuću. Iz crvenog križa mole sve građane za razumijevanje.

Konferencije za medije – snimke


Brzi info

113

Info broj o koroni


 

664 960

Broj za psihosocijalnu podršku osobama u samoizolaciji


 

091 4341 201

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije


 

Korisni linkovi

Državni portal sa svim informacijama o koroni
www.koronavirus.hr

Mapa širenja virusa

Stanje koronavirusa u svijetu

Ravnateljstvo civilne zaštite RH


Osobe koje posumnjaju da bi mogli imati COVID-19, trebaju se javiti u izdvojene ambulante domova zdravlja za pregled pacijenata pod sumnjom za zaraženost od koronavirusa. Ponavljamo, da je na području naše županije tri takve ambulante, u:

 

Šibeniku, Prilaz tvornici 37 (zgrada ambulante „TEF“ nasuprot nogometnog stadiona i ex kuglane Metalac), kontakt telefon 091/2275 110
Kninu, na adresi Kneza Ivaniša Nelipića 1, kontakt telefon 022/664-041 i
Drnišu, na adresi Josipa Kosora 16, kontakt telefon 022/888-980

 

Ambulante rade 24 sata 7 dana u tjednu.

 

Za slučaju velikog pritiska na izdvojene ambulante, u Šibeniku na parkiralištu Poliklinike i u Kninu ispred bolnice, su u pripremi kontejneri za trijažu bolesnika koji sumnjaju na zarazu koronavirusom. Sve relevantne službe na području naše županije poduzimaju mjere za zaštitu zdravlja naših stanovnika.

 

Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo pokrenuli su projekt kriznog psihološkog savjetovanja povodom epidemije COVID-19. U svakoj županiji predviđen je jedan telefonski broj na kojeg se zainteresirani građani mogu javiti. Građani Šibensko-kninske županije mogu se javiti na broj mobitela 091 944 63 68.

 

Apel na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane. Također, apeliramo na osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti da ostanu u svojim kućama i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti prouzročene koronavirusom.

 


Infografika – Što svi trebamo znati o coronavirusu?