I dalje uživamo u babljem ljetu

0

U nastavku dana bit će pretežno sunčano uz slab do umjeren maestral. Najviša dnevna temperatura od 21 do 25°C.

Sutra će biti također pretežno sunčano. U noći i ujutro će puhati slaba bura, na moru umjeren sjeverozapadnjak, a poslijepodne slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 10 do 15°C, u zaobalju od 5 do 10°C, a najviša dnevna od 22 do 26°C.

 

O porijeklu naziva “bablje ljeto”:

Pojam “bablje ljeto” se javlja u većem dijelu Europe, te postoji više teorija porijekla ovog pojma.Po jednoj od teorija, ime ove pojave izvedeno je od naziva za niti paučine kojom mladi pauci iz porodice Linyphiidae jedre u jesen kroz zrak. U većini slavenskih jezika to su “bapske vlasi” (od baba = stara žena, vještica). U narodnom vjerovanju, to je razdoblje kad su se novačile vještice, a ta paučina je njihova kosa. Također, ova paučina smatrala se i predivom vilenjaka, patuljaka, norni ili djevice Marije. Vjerovalo se da će uskoro biti vjenčanje ako se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke.

Prema “Velikoj sovjetskoj enciklopediji” (ru: Большая советская энциклопедия), to je razdoblje “kad starice na suncu još mogu zagrijati svoje kosti”.

U većini europskih jezika pojam je najčešće poznat kao “bablje ljeto”, ali se javljaju i drugi oblici, vezani uglavnom za neki jesenski blagdan, kao što su “Miholjsko ljeto” i “Martinjsko ljeto” (prema sv. Martinu, 11. studenoga), te “Cigansko (sirotinjsko) ljeto” (u Bugarskoj) ili “kasno ljeto” (u Nizozemskoj, nl: nazomer). U Sjevernoj Americi se za istu pojavu koristi naziv “Indijansko ljeto“.