Goran Pauk opet izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija

0

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk danas je na Izbornoj Skupštini Hrvatske zajednice županija po drugi put zaredom izabran za predsjednika HZŽ-a. Za potpredsjednika HZŽ-a reizabran je i istarski župan Valter Flego, stoga će župani Pauk i Flego i u naredne dvije godine voditi krovnu udrugu svih hrvatskih županija.

“Važno je da nastavimo zauzimati zajednički stav u postizanju ciljeva koji su utkani u Statut naše organizacije, bez obzira na politička opredjeljenja. To je ono na što smo svi u Zajednici ponosni jer upravo smo zajedničkim naporima uspjeli skrenuti pozornost javnosti i institucija na događanja na terenu, na izazove s kojima se mi u jedinicama regionalne samouprave svakodnevno susrećemo, a postigli smo i zavidne rezultate u projektnoj i međunarodnoj suradnji”,  – kazao je Župan Pauk i najavio kako će Hrvatska zajednica županija nastaviti raditi na postizanju dugogodišnjeg zajedničkog cilja, odnosno dosljednije provedbe funkcijske i fiskalne decentralizacije.

Događaju su prisustvovali hrvatski župani i njihovi zamjenici te članovi županijskih skupština i županijski pročelnici, kojima je ovo bio prvi zajednički susret nakon lokalnih izbora. Ovom prilikom izabrano je i vodstvo Zajednice za naredne dvije godine.

Sjednicu je otvorio predsjednik HZŽ-a, šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je Skupštinu izvijestio o radu Zajednice za razdoblje od travnja do studenog 2017. godine.

“Zajedničkim naporima pozicionirali smo Hrvatsku zajednicu županija kao nezaobilaznog dionika u oblikovanju i provođenju javnih politika na lokalnoj i regionalnoj razini, a zahvaljujući djelovanju naših radnih skupina podigli smo rad na jednu višu razinu i uspostavili neformalnu mrežu stručnjaka, koja danas čini snažan temelj aktivnosti Zajednice”,  – naglasio je Pauk, podsjetivši okupljene kako je suradnja HZŽ-a i ministarstava oko ključnih pitanja bila na zavidnom nivou.

Pohvalio je i odnos HZŽ-a s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, prilikom čega je najavio sljedeći zajednički sastanak koji će se početkom prosinca održati u Šibeniku. Jedna od važnih tema susreta bit će i prva prilika Republike Hrvatske za sudjelovanjem u stvaranju nove financijske perspektive Europske unije, koja države članice EU čeka nakon 2020. godine.

U nastavku sjednice održan je izbor za predsjednika i potpredsjednika, koji će na čelu Hrvatske zajednice županija biti do 2019. godine.

Za predsjednika HZŽ-a jednoglasno je izabran Goran Pauk, župan šibensko-kninske županije, dok je za njegovog zamjenika također jednoglasno izabran Valter Flego, župan Istarske županije. Predsjednik HZŽ-a zahvalio se na jednoglasnoj podršci svih župana.